Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκλογές – Ισπανία – Exit poll – Πρώτο κόμμα ο Ραχόι, κερδισμένοι οι Podemos

Εκλογές – Ισπανία – Exit poll – Πρώτο κόμμα ο Ραχόι, κερδισμένοι οι Podemos

– Πρώτο κόμμα στον νέο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Ισπανίας το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι
– Σύμφωνα με το πρώτο exit poll λαμβάνει 117 έως 121 έδρες
– Κερδισμένοι οι Podemos που κατέβηκαν μαζί με την Αριστερά
– Λαμβάνουν 91 έως 95 έδρες
– Προτίμησαν τις… διακοπές από τις κάλπες οι Ισπανοί: Με τα βίας ξεπέρασε το 50% το ποσοστό συμμετοχής
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Λίγα λεπτά μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) και αφού έκλεισαν οι κάλπες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα exit poll των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία. Σύμφωνα με αυτά, το Λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι λαμβάνει 28,48%, οι Unidos Podemos 25,61%, τo Σοσιαλιστικό κόμμα 21,98% και οι Ciudadanos 11,78%.

Αν επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα ποσοστά και οι έδρες που αναλογούν σε αυτά, τότε οι Podemos μαζί με τους Σοσιαλιστές θα έχουν την πλειοψηφία στην ισπανική Βουλή.

Το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναδεικνύεται μεν πρώτη δύναμη και αποσπά τις περισσότερες έδρες, μεταξύ 117 και 121, αλλά χρειάζονται 171 έδρες για να έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Το κόμμα Unidos Podemos (η σύμπραξη Podemos και Αριστεράς) που τάσσεται κατά της λιτότητας ακολουθεί στη δεύτερη θέση, οι Σοσιαλιστές στην τρίτη θέση και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos στην τέταρτη, σύμφωνα πάντα με τα exit-polls.

Η συμμετοχή, πάντως, ήταν αποκαρδιωτική με τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη στους πολιτικούς, που εδώ και έξι μήνες δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση και προτίμησαν τις… διακοπές! Στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτές εκλογές είχε φτάσει στο 51,17%, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Νωρίτερα, στις 15:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), η συμμετοχή στις εκλογές στην Ισπανία, είχε φτάσει, στο 36,9%, όση ήταν και την ίδια ώρα στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, μετά τις οποίες η χώρα δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και έτσι οδηγήθηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα έξι μηνών στις κάλπες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε