Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές Ολλανδία: Ιστορική νίκη Ρούτε επί της ακροδεξιάς – “Εξαφανίστηκαν” οι Εργατικοί του Ντάισελμπλουμ – Ψάχνουν τον 4ο για κυβέρνηση

Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Καθαρή η νίκη του απερχόμενου Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε
– Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων παίρνει 33 έδρες και 20 ο ακροδεξιός Βίλντερς
– Η στάση του απέναντι στην Τουρκία ένας από τους βασικούς λόγους επιλογής του από τους ψηφοφόρους
– Η μεγαλύτερη συμμετοχή τα τελευταία 30 χρόνια, άγγιξε το 82%
– Μεγαλύτερος χαμένος των εκλογών το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ
– Ψάχνουν τον τέταρτο εταίρο για σχηματισμό κυβέρνησης

Οι εκλογές που όλη η Ευρώπη περίμενε ολοκληρώθηκαν. Το “κακό” που περίμεναν πολλοί έπειτα από το Brexit και την εκλογή Τραμπ, δεν τρίτωσε. Ο ακροδεξιός Γκέρντ Βίλντερς που υποσχόταν μαζικές απελάσεις και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέστη ξεκάθαρη ήττα και παρότι οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν να μάχεται “στήθος με στήθος” για την πρωτιά, βρέθηκε 8 μονάδες πίσω από τον Μαρκ Ρούτε και το κόμμα του.

Σύμφωνα με τις έρευνες ένας από τους κυριότερους λόγους που οι Ολλανδοί επέλεξαν εκ νέου τον Μαρκ Ρούτε, ήταν και η σκληρή στάση του απέναντι στην Τουρκία.

Μεγάλος νικητής των εκλογών οι Πράσινοι που είδαν το ποσοστό τους να τετραπλασιάζεται, ενώ αντίθετη πορεία φαίνεται να ακολουθούν οι Εργατικοί του Γερούν Ντάισελμπλουμ που από τις 38 τους έδρες μένουν με 9! Η ήττα του Γκέρντ Βίλντερς, ανάγκασε μάλιστα να δηλώσει ανοιχτός σε μετεκλογική συνεργασία ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα όμως έχουν αποκλείσει κάθε συζήτηση με το κόμμα του.

Τα αποτελέσματα

Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, το κόμμα του Μαρκ Ρούτε παίρνει το 21,2% (από 26,6% το 2012) των ψήφων. Δεύτερο κόμμα, για την ώρα, είναι το ξενοφοφικό, αντι-ισλαμικό και αντι-ευρωπαϊκό κόμμα του Γκέρντ Βίλντερς με 13,1% (10,1%) και ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες με 12,6% (8,5%) και οι Δημοκρατικοί με 12,1% (8%).

Στην πέμπτη θέση οι Σοσιαλιστές με 9,3% (9,7%) και οι Πράσινοι με 9% (2,3%), ενώ το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ καταποντίστηκε από το 24,8% του 2012 στο 5,6% του 2017!

Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, τα κόμματα λαμβάνουν: 33 το κόμμα του Ρούτε, 20 το ακροδεξιό “Κόμμα για την Ελευθερία” (PVV), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες.

Δείτε τα ποσοστά νωρίτερα…

 

Τα σενάρια

Τι μένει λοιπόν για την δημιουργία κυβέρνησης στην Ολλανδία; Να βρεθεί ο τέταρτος. Μοιάζει δεδομένο πως ο Μαρκ Ρούτε, θα απευθυνθεί και πιθανότατα θα καταφέρει να πείσει τόσο τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και του Δημοκρατικούς, να πάρουν μέρος στην κυβέρνησή του.

Με βάση όμως τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονταν τα ξημερώματα τα τρια κόμματα μαζί, εξασφαλίζουν 69 έδρες, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 76, για την πλειοψηφία στην βουλή των 150.

Οι δύο επικρατέστεροι να καταλάβουν την τέταρτη -και πιθανότατα τελευταία- θέση του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι οι Πράσινοι ή οι Σοσιαλιστές. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων βέβαια, μόνο εύκολες δεν αναμένονται. Οι διαδικασίες θεωρείται ότι θα πάρουν μήνες και αυτό καθώς τα τρια κόμματα που θεωρούνται δεδομένο πως θα πάρουν μέρος στην κυβέρνηση ανήκουν στη Δεξιά, σε αντίθεση με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές.

Για τα δύο τελευταία κόμματα, που καλούνται να πάρουν την απόφασή τους για τη συμμετοχή ή όχι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Μαρκ Ρούτε, πιθανότατα θα βαρύνει αρκετά η τύχη που επιφύλαξαν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι στον μέχρι πρότινος κυβερνητικό συνεταίρο του Ρούτε, το Εργατικό Κόμμα. Το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνετρίβη στις κάλπες, χάνοντας τις 29 από τις 38 έδρες του, μπαίνοντας σε διαδικασία “πασοκοποίησης” όπως χαρακτηριστικά έλεγαν ακόμα και Ευρωπαίοι αναλυτές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε