Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Εκλογές Ολλανδία: Ρούτε: Φτάνει πια με τον λαϊκισμό – Βίλντερς: Δεν τελειώσαμε ακόμα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κέρδισε τις εκλογές στην Ολλανδία και μάλιστα με διαφορά μεγαλύτερη, από ότι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Ο Ρούτε που πιθανότατα θα είναι ο επικεφαλής και του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε μετά τα πρώτα exit poll: “Φαίνεται πως για τρίτη συνεχόμενη φορά, είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στην Ολλανδία. Το μήνυμά μας προς τους Ολλανδούς -ότι θα κρατήσουμε αυτή τη χώρα σταθερή και ασφαλή- φαίνεται πως πέρασε. Έχω πολλούς Ευρωπαίους στη γραμμή. Αυτό είναι ένα βράδυ που οι Ολλανδοί είπαν, μετά το Brexit και τον Τραμπ “Φτάνει πια με τον λαϊκισμό”.

“Η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό”, είπε ο Ρούτε μιλώντας σε αίθουσα γεμάτη από υποστηρικτές του κόμματός του. «Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός Γκέρντ Βίλντερς αν και αισιοδοξούσε πως το κόμμα του θα βγει πρώτο, πιθανότατα χάνει και την δεύτερη θέση. Τα ποσοστά του είναι βέβαια ανεβασμένα. Στις δηλώσεις του σημείωσε: “κερδίσαμε κάποιες έδρες. Αυτή είναι μια πρώτη νίκη. Ο Ρούτε δεν τελείωσε ακόμα μαζί μου”.

Αφού συνεχάρη τον Ρούτε, υποσχέθηκε πως θα ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική δράση στη βουλή εάν δεν συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό. “Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα”, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή, “(αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους”.

Ακόμα και εκτός κυβέρνησης, τόνισε, η επιρροή του κόμματός του στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια. Είπε επίσης ότι δεν καταλαβαίνει τη δήλωση του Ρούτε ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν όχι στους “λάθος είδους λαϊκιστές”. “Δεν καταλαβαίνω τί εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής”.

Μεγάλος νικητής των εκλογών όμως, δεν ήταν άλλος από τον υποψήφιο των Πρασίνων, τον 30χρονο Γιέσε Κλαβέρ. “Αυτό είναι ένα φανταστικό αποτέλεσμα για εμάς, μια ιστορική νίκη” δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος, Μαριολίν Μέιερ. “Το αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχει εύφορο έδαφος στην Ολλανδία για θετική και ελπιδοφόρα ιστορία. Για εμάς αυτή είναι μόνο η αρχή.”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε