Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εκλογές στη Βενεζουέλα στις 6 Δεκεμβρίου

Γκουαϊδό

Η ημερομηνία ορίστηκε αλλά η αντιπολίτευση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 6 Δεκεμβρίου στη Βενεζουέλα. Από τις εκλογές αυτές θα ανανεωθεί η Βουλή, ο μοναδικός θεσμός της χώρας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

«Ανακοινώνουμε την 6η Δεκεμβρίου 2020 για την εκλογική διαδικασία (για) την Εθνοσυνέλευση της περιόδου 2021-2026», δήλωσε η επικεφαλής του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) Ίντιρα Αλφόνσο ανακοινώνοντας τις εκλογές στη Βενεζουέλα.  

Η αντιπολίτευση ελέγχει την Εθνοσυνέλευση από το 2016 και ο νυν επικεφαλής του Σώματος, Χουάν Γκουαϊδό, αναγνωρίζεται από δεκάδες χώρες ως ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας, μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο το 2018.

Click4more Τελεσίγραφο Μαδούρο στην πρέσβειρα της Ε.Ε. να φύγει από τη Βενεζουέλα

Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν τις βουλευτικές εκλογές, καθώς δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις του πρόσφατα διορισμένου CNE με την αιτιολογία ότι ορίστηκε παράνομα από το Ανώτατο Δικαστήριο που ευθυγραμμίζεται με την κυβέρνηση.

«Οι Βενεζουελάνοι δεν θα συμμετάσχουν σε μια φάρσα, όπως δεν το κάναμε τον Μάιο του 2018», έγραψε ο Γκουαϊδό στο Twitter, αναφερόμενος στην επανεκλογή του Μαδούρο που μποϊκόταρε η αντιπολίτευση. «Επιλέγουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και σε δημοκρατία».

Η απώλεια ελέγχου της Εθνοσυνέλευσης θα περιπλέξει τη θέση του Γκουαϊδό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις