Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Εκλογές στη Βραζιλία: Απαγορεύτηκε η οπλοφορία μέσα στα εκλογικά τμήματα

Εκλογές στη Βραζιλία: Απαγορεύτηκε η οπλοφορία μέσα στα εκλογικά τμήματα

Το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) στην Βραζιλία ανακοίνωσε την Τρίτη (30.08.2022) ότι αποφάσισε να επιβληθεί απαγόρευση της οπλοφορίας στα εκλογικά τμήματα στις προεδρικές εκλογές της 2ης Οκτωβρίου.

Θα απαγορεύεται η οπλοφορία μέσα σε εκλογικά τμήματα και σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από αυτά 48 ώρες πριν αρχίσει η διαδικασία και ως και 24 ώρες αργότερα, εξαιρουμένων μόνο μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης, διευκρίνισε το δικαστήριο της Βραζιλίας.

Το μέτρο αυτό, που έλαβε ομόφωνα το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) στην Βραζιλία, θα εφαρμοστεί επίσης σε περίπτωση που διεξαχθεί δεύτερος γύρος, την 30ή Οκτωβρίου.

Ο δικαστής Χικάρντου Λεβαντόφσκι δικαιολόγησε το μέτρο επικαλούμενος την ατμόσφαιρα πολιτικής πόλωσης και «σύγκρουσης» και τη μεγάλη αύξηση των αδειών οπλοφορίας.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι τόσο ο ακροδεξιός απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, όσο και ο κεντροαριστερός αντίπαλός του, ο πρώην αρχηγός του κράτους Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, δέχθηκαν απειλές τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι δύο εμφανίστηκαν φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις τους.

«Η ιδέα πίσω από την απαγόρευση είναι να προστατευθεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από οποιαδήποτε απειλή», εξήγησε ο δικαστής, ο οποίος μίλησε για κίνδυνο επεισοδίων παρόμοιων με την εισβολή στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο των ΗΠΑ την 6η Ιανουαρίου 2021.

Το 2018, τη χρονιά που κέρδισε τις εκλογές, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο είχε υποστεί επίθεση με μαχαίρι από ψυχικά διαταραγμένο κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datafolha, ο Λούλα προηγείται στην κούρσα με το 47% των προθέσεων ψήφου, έναντι 32% του Ζαΐρ Μπολσονάρο. Άλλες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Λούλα να έχει μικρότερο προβάδισμα.

Η ασφάλεια των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις βραζιλιάνικες αρχές.

Στις αρχές Ιουλίου, μέλος του Κόμματος Εργαζομένων (PT) του Λούλα δολοφονήθηκε ενώ γιόρταζε τα πεντηκοστά του γενέθλια από αστυνομικό, οπαδό του Ζαΐρ Μπολσονάρο, στη Φος ντο Ιγκουασού (νότια).

Την περασμένη εβδομάδα, το TSE έδωσε εντολή οι ψηφοφόροι να αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα στους εκλογικούς αντιπροσώπους προτού πάνε να ψηφίσουν, ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις για την «εμπιστευτικότητα» της ψηφοφορίας και για την αποφυγή «εξαναγκασμών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις