Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκλογές στη Βρετανία: Πανηγυρίζει και ο Τραμπ για το θρίαμβο του Τζόνσον!

Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου EPA

Τι κι αν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Μπόρις Τζόνσον απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι να φωτογραφηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ; Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κρατάει κακίες.

Τα όσα είχαν «σούρει» πολλοί στον Μπόρις Τζόνσον για τα… «κολλητιλίκια» με τον Ντόναλντ Τραμπ, «ανάγκασαν» τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, λίγο πριν από τις εκλογές, να πάρει… αποστάσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Click4more: Τυφώνας Μπόρις έριξε το… “κόκκινο τείχος”! Σάρωσε ο Τζόνσον, παίρνει αυτοδυναμία και υπόσχεται Brexit

Όταν λοιπόν πριν από μερικές μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στο Λονδίνο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπόρις Τζόνσον απέφυγε με κάθε τρόπο (στο μέτρο του δυνατού φυσικά) να φωτογραφηθεί μαζί του. Ήταν δε ένας από τους τρεις ηγέτες που «πιάστηκαν» να… «θάβουν» τον Τραμπ σε «πηγαδάκι» στο Μπάκιγχαμ κατά τη δεξίωση που παρέθεσε η Βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Αλλά τώρα που οι εκλογές στη Βρετανία έγιναν και ο Μπόρις Τζόνσον θριάμβευσε, αφού τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν στους Συντηρητικούς την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγυρίζει για τη μεγάλη νίκη του φίλου του. Άλλωστε, ποτέ δεν έκρυψε ότι (υπο)στηρίζει τον Τζόνσον και το Brexit.

Well done Boris!

«Φαίνεται σαν μια μεγάλη νίκη για τον Μπόρις στο ΗΒ!», έγραψε ο Τραμπ στο twitter λίγο αφού και τα επίσημα αποτελέσματα, μετά τα exit polls, έδειξαν ότι Τζόνσον και Τόρις σάρωσαν στις βρετανικές εκλογές. Ήταν η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.

Όταν… κατάλαβε ότι η νίκη του Μπόρις Τζόνσον δεν είναι διαφαινόμενη αλλά δεδομένη, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε και δεύτερο tweet, αποθεωτικό για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.

“Συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον για αυτή τη μεγάλη ΝΙΚΗ! Η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα είναι πλέον ελεύθερες να συνάψουν μια τεράστια, νέα, εμπορική συμφωνία μετά το BREXIT. Αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο επικερδής από οποιαδήποτε θα μπορούσε να συνάψει με την ΕΕ. Γιόρτασέ το Μπόρις!”, έγραψε ο Τραμπ.

Ικανοποίηση και στην Ε.Ε. για τις εκλογές στη Βρετανία

Αντίδραση για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία υπήρξε και από την Ε.Ε.. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τη «σαφήνεια» του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία.

«Η σαφήνεια είναι καλή. Αλλά θα χρειαστεί πολύ απαιτητική προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος ως προς τη μελλοντική σχέση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», προειδοποίησε αξιωματούχος της ΕΕ.

Click4more: Και τώρα τι; Η επόμενη μέρα στην Βρετανία μετά τον θρίαμβο Τζόνσον και οι κρίσιμες ημερομηνίες

Γάλλοι διπλωμάτες σημείωσαν πως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον, θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει την άμεση έγκριση της συμφωνίας για το Brexit. «Εάν (το αποτέλεσμα) αυτό επιβεβαιωθεί (…) μπορούμε να αναμένουμε ότι θα εφαρμόσει αυτό που είπε, ότι δηλαδή το Brexit θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου», σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες θέλουν η διμερής σχέση με το ΗΒ να είναι όσο πιο σθεναρή είναι δυνατόν.

Η Βρετανία και η ΕΕ καλούνται να διαπραγματευθούν τη συμφωνία για το εμπόριο εντός 2020 διότι στα τέλη της επόμενης χρονιάς τερματίζεται η μεταβατική περίοδος της αποχώρησης και, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί νέα διευθέτηση, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις