Δευτέρα, 6 Μαΐ
19oC Αθήνα

Εκλογές στην Ισπανία: Διέψευσε τα προγνωστικά ο Σάντσεθ και μετρίασε τη νίκη του Φεϊχό – Πτώση για το ακροδεξιό Vox

Εκλογές στην Ισπανία: Διέψευσε τα προγνωστικά ο Σάντσεθ και μετρίασε τη νίκη του Φεϊχό – Πτώση για το ακροδεξιό Vox

Ο Πέδρο Σάντσεθ, τελικά διατηρεί πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία, καθώς περιόρισε τα κέρδη της αντιπολίτευσης στις εκλογές της Ισπανίας.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό εξασφαλίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Βουλή της Ισπανίας στις πρόωρες εκλογές, μπροστά από τους Σοσιαλιστές (PSOE, κεντροαριστερά) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, χωρίς πάντως πλειοψηφία που να του δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

Με το 99,9% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, το PP εξασφαλίζει 136 έδρες στο Congreso de los Diputados, το ισπανικό κοινοβούλιο, 47 περισσότερες σε σύγκριση με το απερχόμενο, σύμφωνα με την ισπανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, το δίκτυο RTVE.

Στην άλλη πλευρά, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ καταλαμβάνουν 122 έδρες (+2).

Με άλλα λόγια το PP δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, τις 176 από τις 350 έδρες της ισπανικής εθνικής αντιπροσωπείας, και είναι υποχρεωμένο να σχηματίσει συμμαχία για να κυβερνήσει. Το ακροδεξιό κόμμα Vox μοιάζει ο φυσικός του εταίρος.

Πτώση του Vox

Το Vox του Σαντιάγο Αβασκάλ παρέμεινε τρίτο κόμμα με το 12,4% και 33 έδρες, πολύ λιγότερες από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2019 (52).

Ακόμη και στην περίπτωση που σχηματιστεί συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς, θα χρειάζεται τη στήριξη μικρότερων παρατάξεων για να μπορεί να κυβερνήσει, αφού θα του λείπουν 7 έδρες για να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στη συμπολίτευση, η συμμαχία Sumar, στην οποία απορροφήθηκε το Unidas Podemos, εξασφαλίζει 31 έδρες.

Δεν αποκλείεται να χρειαστούν εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ούτε το ενδεχόμενο να υπάρξει το πολυσυζητημένο bloqueo, ή πολιτικό αδιέξοδο, όπως συνέβη ήδη δυο φορές (2015, 2019), όταν η Ισπανία οδηγήθηκε σε δεύτερες εκλογές.

Σάντσεθ: Ηττήθηκαν δεξιά και ακροδεξιά

Ο Σάντσεθ δήλωσε πως η δεξιά και η άκρα δεξιά στην Ισπανία «ηττήθηκαν» στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

«Η αντιδραστική συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος και του Vox, που πρότεινε να αναιρεθεί όλη η πρόοδος που κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ηττήθηκε», είπε ο κ. Σάντσεθ σε πλήθος ενθουσιωδών υποστηρικτών των Σοσιαλιστών μπροστά στην έδρα της παράταξής του, στο κέντρο της Μαδρίτης.

«Αυτοί που θέλουμε η Ισπανία να συνεχίσει να προχωράει μπροστά είμαστε πολύ περισσότεροι», πρόσθεσε.

Φεϊχό: Έχουμε καθήκον να σχηματίσουμε κυβέρνηση

Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (δεξιά), ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, δήλωσε ότι η παράταξή του κέρδισε τις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μερικά λεπτά αφού ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που διατηρεί πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία, δήλωσε πως η δεξιά και η άκρα δεξιά «ηττήθηκαν».

Για τον Φεϊχό το καθήκον είναι «να αρχίσω διάλογο για να σχηματίσω κυβέρνηση».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις