Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Εκλογές στην Σουηδία: Ακροδεξιές ιστοσελίδες διαδίδουν “ειδήσεις – σκουπίδια” και κάνουν προπαγάνδα μίσους

Εκλογές στην Σουηδία: Ακροδεξιές ιστοσελίδες διαδίδουν “ειδήσεις – σκουπίδια” και κάνουν προπαγάνδα μίσους

Μία έρευνα σοκ πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχετικά με τις εκλογές στην Σουηδία στις 09 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα στα τρία άρθρα που δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες κυρίως κατά των μεταναστών και του ισλάμ και προέρχονται από ακροδεξιούς ιστότοπους.

Στην έκθεσή που “βγήκε” την Τετάρτη (06.09.2018) στο φως στη δημοσιότητα αναφέρεται η ευρεία διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών στα τελευταία στάδια μιας αμφίρροπης εκλογικής μάχης, στην οποία το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD) εμφανίζεται πρώτο ή δεύτερο στις δημοσκοπήσεις.

Οι συντάκτες της έρευνας, που ανήκουν στο Oxford Internet Institute, επεσήμαναν ότι κάποιοι ιστότοποι προωθούν «ειδήσεις σκουπίδια», βασιζόμενοι σε ένα μεγάλο εύρος κριτηρίων. Το Reuters αποκάλυψε μάλιστα ότι σε τρεις από τους σημαντικότερους ιστότοπους που επιδίδονται στην πρακτική αυτή εργάζονταν πρώην μέλη των Σουηδών Δημοκρατών, ενώ σε έναν από αυτούς περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους εργαζόμενους ένας πρώην βουλευτής του SD.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η διασπορά των «ειδήσεων σκουπιδιών» έχει επηρεάσει την πρόθεση ψήφου στη Σουηδία, όμως η έρευνα δείχνει πώς ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, επηρεάζουν τις εκλογές και πώς ντόπιες ή ξένες ομάδες μπορούν να τους χρησιμοποιούν για να υποκινούν ευαίσθητα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν επεσήμανε ότι η διασπορά ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών στο Διαδίκτυο κινδυνεύει να διαβρώσει «τα θεμέλια της δημοκρατίας», αν δεν ελεγχθεί.

Το Ινστιτούτο ανάλυσε 275.000 tweets για τις σουηδικές εκλογές στη διάρκεια μιας περιόδου 10 ημερών τον Αύγουστο.

«Χονδρικά μιλώντας για κάθε δύο επαγγελματικού περιεχομένου άρθρα που αναρτώνταν, γινόταν η ανάρτηση ενός άρθρου “σκουπιδιού”. Οπότε οι ειδήσεις- σκουπίδια αποτελούν μεγάλος μέρος της κυβέρνησης της συζήτησης γύρω από τις βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία», επεσήμανε.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Σουηδίας επισημαίνουν ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για μια συντονισμένη διαδικτυακή απόπειρα από ξένες δυνάμεις να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις της κυβέρνησης.

Οι τρεις βασικές πηγές «ειδήσεων- σκουπιδιών» που εντόπισε η έρευνα είναι οι ακροδεξιοί ιστότοποι Samhallsnytt, Nyheter Idag και Fria Tider, οι οποίοι ευθύνονται για περισσότερο από το 85% των ψευδών ειδήσεων.

Μάλιστα σύμφωνα με την Λίσα- Μαρία Νόιντερτ, ερευνήτρια του Oxford Internet Institute, οι περισσότερες «ειδήσεις- σκουπίδια» στη Σουηδία στηρίζουν ακροδεξιές πολιτικές και επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το ισλάμ.

Ο ιστότοπος Samhallsnytt λάμβανε από το 2011 ως το 21013 δωρεές από τον προσωπικό λογαριασμό ενός μέλους των Σουηδών Δημοκρατών, όταν λειτουργούσε με την ονομασία Avpilax.

Πρώην βουλευτής του SD, που ήταν και επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος, αναφέρεται ως αρθρογράφος του ίδιου ιστότοπου.

Ο πολιτισμός συσπειρώνεται ενάντια στο νεοναζιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών

Πάνω από 250 προσωπικότητες του κόσμου του Πολιτισμού στην Σουηδία υπέγραψαν έκκληση στο Facebook για να μπει φραγμός στους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), το κόμμα της νεοναζιστικής άκρας δεξιάς που προβλέπεται να καταγράψει ιστορικό σκορ στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου.

Με πρωτοβουλία του ηθοποιού Kjell Bergqvist, ηθοποιοί, συγγραφείς, μουσικοί ενώθηκαν στην ομάδα #Vad som helst men ALDRIG SD (Ολα εκτός του SD) που έχει συγκεντρώσει ήδη 90.000 υπογραφές.

«Δεν μπορώ να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια», εξήγησε ο Kjell Bergqvist στην εφημερίδα Aftonbladet.

«Είμαστε πολλοί που αισθανόμαστε ανησυχία και φόβο πριν από τις εκλογές και χάρη σε αυτήν την ομάδα μπορούμε να ενωθούμε, να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο μέλλον», είπε.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπογράφουν, ο ζωγράφος και γλύπτης Ernst Billegren, οι ηθοποιοί Joel Kinnaman (House of Cards), Pernilla August (Best Intentions), η τραγουδίστρια της τζαζ Victoria Tolstoy, τρισέγγονη του ρώσου συγγραφέα, η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Camilla Lackberg ή ο Marten Palme, γιος του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Σουηδούς Δημοκράτες, παράταξη που ιδρύθηκε το 1988 από πρώην μέλη του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος, με άλλα λόγια , του ναζιστικού κινήματος, 17% έως πάνω από 20% των ψήφων, ενώ ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί και να υποτιμούν την δυναμική του κόμματος.

Το 2010 είχαν λάβει το 5,7% των ψήφων, στην συνέχεια το 2014, το 12,9%, πριν από την έλευση στην Σουηδία τον επόμενο ακριβώς χρόνο 160.000 αιτούντων άσυλο.

Δεν έχουν καμία πιθανότητα να αναλάβουν την εξουσία μετά τις εκλογές της Κυριακής, αφού κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να τους περιλάβει σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Ομως, η επιρροή τους στον πολιτικό διάλογο αυξάνεται και προτίθενται να εξαργυρώσουν την υποστήριξή τους προς την δεξιά για να ηττηθεί η απερχόμενη κεντρο-αριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας, αναλαμβάνοντας την προεδρία κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις