Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές στην Τουρκία: Ανοιγοκλείνει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης – Βουτιά στις μετοχές

Εκλογές στην Τουρκία: Ανοιγοκλείνει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης – Βουτιά στις μετοχές

Οι εκλογές στην Τουρκία έχουν επηρεάσει και την οικονομία όπως είναι φυσικό με το χρηματιστήριο να είναι ο πρώτος δέκτης των αντιδράσεων για το αποτέλεσμα. 

Νωρίτερα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε τις συναλλαγές αφού ο βασικός δείκτης του κατέγραψε σήμερα πτώση 6,38% στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, που έδειξε Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου να πρέπει να επαναλάβουν την μάχη σε δυο Κυριακές.

Η εντολή για τη διακοπή των συναλλαγών εκδόθηκε στις 09:55 (ώρα Ελλάδας), αμέσως αφού είχαν αρχίσει την ίδια ώρα οι συναλλαγές που διεξάγονται πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Οι συναλλαγές επαναλήφθηκαν στις 10:30 (ώρα Ελλάδας).

Ο δείκτης του τραπεζικού τομέα είχε σημειώσει πτώση κατά 9,54% όταν διακόπηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Και η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών σήμερα ενώ τα τουρκικά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) κατέγραψαν άλμα καθώς η χώρα οδεύει προς ένα δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών.

Η λίρα υποχώρησε στο επίπεδο των 19,70 έναντι του δολαρίου τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης, τα τουρκικά ομόλογα σε δολάρια κατέγραψαν απώλειες άνω των 5 σεντς και τα CDS κατέγραψαν άλμα. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντολή για αναστολή των συναλλαγών αφού ο γενικός δείκτης κατέγραψε βουτιά άνω του 6% στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις