Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Εκλογές στην Τουρκία: Τον Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί ο αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία

Εκλογές στην Τουρκία: Τον Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί ο αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία

Η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία πρόκειται να ανακοινώσει το Φεβρουάριο τον υποψήφιό της για την προεδρία που θα είναι αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές που θα διεξαχθούν το Μάιο. Αυτό δήλωσε σήμερα (20.01.2023) ο σύμβουλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Ουνάλ Τσεβικόζ. 

Η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία επιδιώκει να εκπονήσει ένα ενιαίο πρόγραμμα ενόψει των εκλογών. Δεν έχει καταλήξει όμως στο ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα διεκδικήσει την προεδρία από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σημειώνεται ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το CHP και το κεντροδεξιό εθνικιστικό Ιγί Παρτί (Καλό Κόμμα) έχουν συμμαχήσει με τέσσερα μικρότερα κόμματα με πρόγραμμα να επιδιώξουν να ακυρώσουν την εκτελεστική προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να επιστρέψει η χώρα στο προηγούμενο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Τον Φεβρουάριο οι ανακοινώσεις 

«Το όνομα του προεδρικού υποψηφίου (των έξι κομμάτων της συμμαχίας της αντιπολίτευσης) θα ανακοινωθεί πιθανόν κάποια στιγμή το Φεβρουάριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ουνάλ Τσεβικόζ, σύμβουλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Δήλωσε επίσης ότι οι ηγέτες των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων πρόκειται να παρουσιάσουν στις 30 Ιανουαρίου σε δύο έγγραφα τις προτάσεις τους για μια μεταβατική περίοδο προς ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και το κυβερνητικό πρόγραμμά τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις