Κυριακή, 16 Ιουν.
29oC Αθήνα

Εκλογές Τουρκία: «Οι γυναίκες που μένουν μόνες θα υιοθετηθούν από άντρες»

Εκλογές Τουρκία: «Οι γυναίκες που μένουν μόνες θα υιοθετηθούν από άντρες»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Σάλο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, η δήλωση της Αϊνούρ Σουλούν, μέλους του Κόμματος Ελεύθερου Σκοπού (HüDa Par), με το οποίο συμμάχησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εξασφαλίσει άλλη μία νίκη στις εκλογές

“Οι γυναίκες που μένουν μόνες τους, θα υιοθετηθούν από άντρες”, είπε χαρακτηριστικά η Αϊνούρ Σουλούν, μία δήλωση που σοκάρει, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει… έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ένα ακροδεξιό, σουνιτικό, κουρδικό κόμμα μηδενικών ποσοστών, το οποίο όμως έχει… τρομοκρατικό υπόβαθρο.

Μετά την απόφαση να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας το 2002, ακτιβιστές της ομάδας Menzil της Χεζμπολάχ ίδρυσαν μια ένωση με την ονομασία “Αλληλεγγύη με τους Καταπιεσμένους” το 2003. Το 2010 οργάνωσαν μαζική συγκέντρωση στο Ντιγιαρμπακίρ για να γιορτάσει την επέτειο των γενεθλίων του Μωάμεθ. Η τουρκική αστυνομία υπολόγισε ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν 2 εκατομμύρια άνθρωποι, οι διοργανωτές είπαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια άτομα. Λίγες μέρες μετά, ένα δικαστήριο στο Ντιγιάρμπακιρ διέταξε το κλείσιμο της Ένωσης για τους Καταπιεσμένους με την αιτιολογία ότι “διεξάγει δραστηριότητες για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ”. Η απόφαση επιβεβαιώθηκε από το Ακυρωτικό Δικαστήριο στις 11 Μαΐου 2012. Στα τέλη του 2012, το Κίνημα των Καταπιεσμένων ανακοίνωσε τη βούλησή του να ιδρύσει ένα πολιτικό κόμμα, βασικά για να αμφισβητήσει την ηγεμονία του αριστερού και κουρδικού εθνικιστικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Στις 17 Δεκεμβρίου 2012, ιδρύθηκε το Κόμμα Ελεύθερου Σκοπού (Hür Dava Partisi). Στις 9 Ιανουαρίου 2013 άνοιξε το γενικό αρχηγείο στην Άγκυρα.

Στις φετινές εκλογές της Τουρκίας, το HüDa Par εξασφάλισε τέσσερις έδρες στη, τουρκική εθνοσυνέλευση.

Βουλευτές του CHP έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ακραία δήλωση, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν τον Κεμάλ ΚΙλιτσντάρογλου για πρόεδρο, στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 28 Μαΐου 2023, καθώς “δεν γίνεται να υπάρχουν στη βουλή τρομοκράτες που θεωρούν τις γυναίκες ιδιοκτησίας τους, θέλουν να τις πουλήσουν και τους συμπεριφέρονται σαν σκλάβες με ένα λουρί στο λαιμό”. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις