Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκουαδόρ: Στους 5 οι νεκροί των διαδηλώσεων – Ελεύθεροι οι 10 αστυνομικοί που ήταν αιχμάλωτοι

Εκουαδόρ: Στους 5 οι νεκροί των διαδηλώσεων – Ελεύθεροι οι 10 αστυνομικοί που ήταν αιχμάλωτοι
Φωτογραφία Reuters

Ο απολογισμός των νεκρών των κινητοποιήσεων των τελευταίων οκτώ ημερών στο Εκουαδόρ αυξήθηκε στους πέντε, την ώρα που η μεγαλύτερη οργάνωση των αυτοχθόνων του Ισημερινού απέρριψε χθες Πέμπτη την πρόσκληση σε διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο και κάλεσε να «ριζοσπαστικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις» διαμαρτυρίας εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

«Κανένας διάλογος με μια κυβέρνηση-δολοφόνο», επέμεινε η συνομοσπονδία αυτοχθόνων εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE) σε ανακοίνωσή της υπογεγραμμένη από τον πρόεδρό της Χάιμε Βάργκας.

Μολονότι ο πρόεδρος Μορένο εμφανιζόταν αισιόδοξος και μίλαγε περί προόδου στις διαπραγματεύσεις νωρίτερα χθες Πέμπτη, η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς αυτόχθονες διαδηλωτές γνωστοποίησαν ότι κρατούν δέκα αστυνομικούς. Τα μέλη αυτά των δυνάμεων επιβολής της τάξης, εννέα άνδρες και μία γυναίκα, παρουσιάστηκαν δημόσια σε μια συγκέντρωση διαδηλωτών στο Κίτο.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης (σ.σ. το πρωί της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι. Απελευθερώθηκαν κοντά στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης παρόντων του επικεφαλής του Συνηγόρου του Λαού Φρέντι Καριόν και στελεχών της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη χώρα, ανέφεραν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους οι εφημερίδες El Telégrafo και El Comercio. Τα ένστολα στελέχη — εννέα άνδρες και μία γυναίκα — είναι καλά, διευκρίνισε η Ελ Κομέρσιο.

Σύμφωνα με τον Χάιμε Βάργκας, επικεφαλής της μεγαλύτερης οργάνωσης αυτοχθόνων του Ισημερινού, της CONAIE, τα στελέχη αυτά συνελήφθησαν διότι παρεισέφρησαν «σε χώρο στον οποίο κάναμε κατάληψη».

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Ισημερινό ευχαρίστησε μέσω Twitter την CONAIE για αυτή τη «χειρονομία καλής θέλησης».

Πέρα από τα στελέχη της αστυνομίας, οι αυτόχθονες αιχμαλώτισαν επίσης σχεδόν τριάντα δημοσιογράφους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη κάλυψης των κινητοποιήσεων, των αιτημάτων και των θέσεών τους.

Η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο είχε προτρέψει νωρίτερα τους διαδηλωτές να αφήσουν ελεύθερα τα στελέχη της αστυνομίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις