Τετάρτη, 1 Μαΐ
22oC Αθήνα

Εκπρόσωπος Ερντογάν για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι αξιώσεις των Ελλήνων είναι άνευ αξίας

Εκπρόσωπος Ερντογάν για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι αξιώσεις των Ελλήνων είναι άνευ αξίας
Φωτογραφία Reuters

«Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε φυσικό αέριο στη Μεσόγειο», τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ενώ χαρακτήρισε την αντίδραση της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο «παιδαριώδη» και «μη λογική».

Αναφερόμενος στην συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε «όταν πήγαμε εκεί και υπογράψαμε αυτή τη νέα συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, μετά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, για τις παιδαριώδεις αντιδράσεις – οι οποίες, αν μας ρωτάτε, δεν είναι ώριμες ούτε λογικές – ακόμη και ο πρωθυπουργός της Λιβύης», όταν στάλθηκαν τα tweets του Έλληνα ΥΠΕΞ στο δείπνο, ενώ ήμασταν ακόμη εκεί «τα κοίταξε, γέλασε και είπε: “Αυτό δεν έχει καμιά αξία για εμάς”».

«Οι αξιώσεις των Ελλήνων είναι άνευ αξίας. Διότι πρόκειται για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Όταν η Ελλάδα έκανε παρόμοια συμφωνία με την Αίγυπτο, κανείς δεν τους είπε τίποτα. Με άλλα λόγια, πού είναι η Ελλάδα και πού είναι η Αίγυπτος», υποστήριξε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει αμφισβητηθεί επίσημα τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την ΕΕ, ενώ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό της Λιβύης καθώς δεν έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να επαναπροσδιορίσει σωστά τη σχέση της με την Τουρκία στο πλαίσιο της δικής της ισχύος. Η απόσταση που διανύσει διασφαλίζοντας τη στήριξη του ενός ή του άλλου και κινητοποιώντας συγκεκριμένα λόμπι ενάντια στην Τουρκία είναι ξεκάθαρη. Αυτό μπορεί να το κάνετε ως ένα βαθμό ενεργοποιώντας ορισμένα λόμπι στην Αμερική, ορισμένα λόμπι στην Ευρώπη. Αλλά πέρα ​​από αυτό, δεν φτάνει η δύναμή σας».

«Αν μπαίνετε σε έναν τέτοιο στρατηγικό ανταγωνισμό με την Τουρκία, αντί να μπαίνετε σε έναν στρατιωτικό ή οικονομικό ανταγωνισμό που αναλώνει την ενέργεια σας, με όλη της την έννοια, λέμε ‘μπορούμε να αναπτύξουμε μαζί μια προοπτική που βασίζεται σε μια σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα και αμοιβαίο σεβασμό’», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Αναφερόμενος στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «οι δυτικοί μας λένε, φυσικά με την προπαγάνδα των Ελλήνων, “αυτές οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα, μην τα κάνετε αυτά”. Κι εμείς τους λέμε: “Κοιτάξτε, αυτό που λέτε παραβίαση εναέριου χώρου, όταν πετάμε τα αεροπλάνα μας στον δικό μας εναέριο χώρο, η Ελλάδα σας το λέει ως παραβίαση εναέριου χώρου. Το αποδέχεστε αυτό ως δεδομένα κι έρχεστε σε εμάς. Πηγαίνετε και δείτε αντικειμενικά ποιος παραβιάζει τον εναέριο χώρο και ποιος εξοπλίζει τα νησιά παρόλο που έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς”».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις