Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Εκρέμ Ιμάμογλου: «Κατασκευασμένη η υπόθεση» λέει βουλευτής του CHP στο newsit.gr

Εκρέμ Ιμάμογλου: «Κατασκευασμένη η υπόθεση» λέει βουλευτής του CHP στο newsit.gr
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η Τουρκία “βράζει”, μετά την ποινή φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών που επιβλήθηκε στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. 

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης, ενώ η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί, εκφράζοντας ανοιχτά τη στήριξη της στον Εκρέμ Ιμάμογλου. 

“Η υπόθεση είναι κατασκευασμένη”

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Γκιουρσέλ Τεκίν, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2014 έως το 2016, μίλησε στο newsit.gr για τις εξελίξεις. “Ο Εκρέμ Ιμάμογλου καταδικάστηκε από δικαστήριο σε περισσότερα από δυόμισι χρόνια φυλάκιση για προσβολή δημοσίων λειτουργών σε ομιλία του. Εάν τα Εφετεία και το Ανώτατο Δικαστήριο εγκρίνουν αυτή την ποινή, θα αποκλειστεί από την άσκηση οποιουδήποτε πολιτικού αξιώματος και το δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές”, εξήγησε αρχικά.

Και συνέχισε: “Αυτή η απόφαση είναι άλλο ένα παράδειγμα της παραβίασης του Κράτους Δικαίου και γενικά των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν. Η υπόθεση είναι κατασκευασμένη. Μέλη του δικαστηρίου αλλάζουν για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα και η απόφαση λήφθηκε σε κρίσιμη χρονική περίοδο, κοντά στις εκλογές.

Πιστεύω, ότι ο τουρκικός λαός βλέπει αυτή την κατάσταση πολύ καθαρά και δεν εγκρίνει αυτού του είδους την πολιτική που παραβλέπει το Κράτος Δικαίου, επιτίθεται στις βασικές αρχές της Δημοκρατίας και αποκλείει άδικα τους υποψηφίους για να κερδίσει. Νομίζω, ότι ο Ερντογάν θα μετανιώσει για αυτή την κίνηση και θα χάσει τις επόμενες εκλογές με διαφορά“.

«Μήνυμα της αντιπολίτευσης στον Κιλιτσντάρογλου»

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος του BBN TÜRK, Εμρέ Ντινέρ, σχολίασε στο newsit.gr: “Η απόφαση για τον Εκρέμ Ιμάμογλου δεν είναι σωστή και θεωρώ ότι αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία της χώρας. Ωστόσο, δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης. Να θυμίσω, ότι πριν από χρόνια είχε επιβληθεί πολιτική απαγόρευση στον πρόεδρο Ερντογάν, διότι απήγγειλε ένα ποίημα (σ.σ. Πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή για υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους, λόγω “διασκευής” που έκανε σε ποίημα του ιστορικού Τούρκου συγγραφέα και πολιτικού ακτιβιστή, Ζιγιά Γκιοκάλπ. Ο Ερντογάν έχασε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι τον Ιούλιο του 1999). 

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν αυτή την απόφαση ως μία συντονισμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Η Μεράλ Ακσενέρ, σύμμαχος του CHP, θέλει τον Εκρέμ Ιμάμογλου υποψήφιο για την προεδρία. Συνεπώς, με αφορμή την απόφαση, δόθηκε ένα μήνυμα στον Κιλιτσντάρογλου. Αυτό δείχνει και η μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στο Saraçhane.

Επίσης, ο Κιλιτσντάρογλου δεν θέλει να δει τον Ιμάμογλου υποψήφιο πρόεδρο. Γι’ αυτό δήλωνε συχνά στις συναντήσεις του με τον Ιμάμογλου ότι είναι ο δήμαρχος των 16 εκατομμυρίων πολιτών της Κωνσταντινούπολης. 

Συνεπώς, μετά την απόφαση, ήρθε στο φως η πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ Κιλιτσντάρογλου και Ιμάμογλου. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η αντιπαλότητα θα αφήσει τη θέση της στην πολιτική ωριμότητα”.

Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις