Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Εκροές κεφαλαίων ρεκόρ από τη Ρωσία! Τι συμβαίνει;

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Οι εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία, οι οποίες για τέταρτο κατά σειρά μήνα σημείωσαν ρεκόρ, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, απασχόλησαν το Κρεμλίνο, το οποίο ωστόσο απέδωσε την τάση αυτή στις τρέχουσες συγκυρίες, χωρίς να θεωρεί ότι είναι κάτι το αφύσικο.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης οι ξένοι επενδυτές για τέταρτο κατά σειρά μήνα μειώνουν τις επενδύσεις τους σε ρωσικές μετοχές, αποσύροντας κεφάλαια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αρκετοί αναλυτές απέδωσαν την τάση αυτή στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, στη δικαστική διένεξη μεταξύ των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και AFK Sistema, όπως και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ωστόσο το Κρεμλίνο έδειξε πως έχει μια πιο ευρεία προσέγγιση του ζητήματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, αν η τάση αυτή είναι σε θέση να επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα στη Ρωσία, την απέδωσε στις τρέχουσες συγκυρίες και όχι στην δικαστική διένεξη μεταξύ των μεγάλων ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

” Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πάντα υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις. Το κεφάλαιο έρχεται ελεύθερα στην χώρα και ελεύθερα φεύγει από την χώρα. Αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε συγκυριακούς παράγοντες και στο ότι κάποιες διεργασίες αντικαθιστούν κάποιες άλλες, ανάλογα με το πότε οι διάφορες παράμετροι που αφορούν τις επενδύσεις γίνονται πιο ελκυστικές για τους επενδυτές”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε