Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Εξαπλώνεται ο κοροναϊός! Κρούσματα σε Χονγκ Κονγκ και Μακάο!

Εξαπλώνεται ο κοροναϊός! Κρούσματα σε Χονγκ Κονγκ και Μακάο!

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης που προκαλεί παγκοσμίως ο νέος κοροναϊός. Τα κρούσματα μόνο στην Κίνα έχουν ξεπεράσει τα 400, ενώ εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε και στο Χονγκ Κογνκ, όπως μετέδωσαν τα τοπικά δίκτυα RTHK, Cable TV και TVB, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές. Ο κοροναϊός φαίνεται πως έχει φτάσει και στο Μακάο, την ημιαυτόνομη επαρχία της Κίνας, όπου σήμερα (22.02.2020) ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα.

Οι αρχές του Μακάο, μάλιστα, ζήτησαν από όλους τους εργαζόμενους στα καζίνο να φοράνε μάσκα, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η επιδημία. Επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στην επαρχία από την ηπειρωτική Κίνα θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ιατρικό ερωτηματολόγιο.

Click4more Αυξάνονται νεκροί και κρούσματα! Εννέα τα θύματα από τον κοροναϊό

“Δεν απαγορεύουμε σε ομάδες τουριστών από τη Βουχάν να έρθουν, αλλά ούτε τους ενθαρρύνουμε. Ζητάμε από όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία να μας ενημερώνουν ότι φτάνουν ομάδες από τη Βουχάν” δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας του Μακάο Λέι Τσιν-λον.

Ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην κινεζική πόλη Βουχάν. Όμως πλέον ο ιός, που μεταδίδεται μέσω της ανθρώπινης επαφής, έχει επεκταθεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, τις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν. Μόνο στην Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 440.

κοροναϊός

Το Μακάο, πρώην πορτογαλική αποικία και η μοναδική επαρχία της Κίνας όπου επιτρέπονται τα τυχερά παιχνίδια, προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από την ηπειρωτική χώρα. Με την έναρξη, σε λίγες ημέρες, των διακοπών στην Κίνα με την ευκαιρία του νέου έτους, το Μακάο προετοιμάζεται για μεγάλη αύξηση των τουριστών.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στο Μακάο είναι 52χρονη επιχειρηματίας, η οποία έφτασε στην πόλη την Κυριακή με τρένο από τη γειτονική, κινεζική πόλη Ζουχάι. “Σειρά εργαστηριακών ελέγχων έδειξε ότι ήταν θετική στον κοροναϊό και παρουσίαζε συμπτώματα πνευμονίας”, δήλωσε Λέι Τσιν-λον.

Η γυναίκα διέμεινε σε ξενοδοχείο του Μακάο μαζί με δύο φίλους της οι οποίοι πλέον είναι υπό ιατρική παρακολούθηση.

Στη γειτονική Σιγκαπούρη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε όλους τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα καθώς η πόλη ενίσχυσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναΐου. «Μετά την επιβεβαίωση από τις κινεζικές αρχές ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης θα θέσει σε εφαρμογή επιπλέον προληπτικά μέτρα προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού τη Σιγκαπούρη», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Τα νέα μέτρα υιοθετούνται την ώρα που εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες με την ευκαιρία του κινεζικού έτους.

Λήξη συναγερμού στην Αυστραλία

Ο άνδρας που έχει τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας δεν είναι φορέας του νέου κινέζικου κοροναϊού, όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο άνδρας θεωρούταν ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Βουχάν. Εκπρόσωπος των αρχών της πολιτείας Κουίνσλαντ επεσήμανε ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν είναι φορέας του νέου κοροναϊού.

Συναγερμό και στις αγορές προκαλεί ο κοροναϊός

Ο κοροναϊός έχει προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς οι επενδυτές θυμούνται τον τεράστιο αντίκτυπο από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κατά την επιδημία του 2002/03 που επίσης ξεκίνησε στην Κίνα.

Ο υπουργός Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ Έντουαρντ Γιάου περιλαμβάνεται στους αξιωματούχους που έχουν μεταβεί στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός προκειμένου να πεισθούν οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι επιχειρηματίες ότι το ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο είναι και πάλι στο σωστό δρόμο ύστερα από επτά και πλέον μήνες διαδηλώσεων, παρόλο που αντιμετωπίζει μια πιθανόν πιο επιζήμια κρίση.

«Όλο ο κόσμος βρίσκεται σε επαγρύπνηση για αυτή τη νέα επιδημία… και εμείς προετοιμαζόμαστε για αυτό λόγω της εγγύτητας του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα και των πολύ αυξημένων μετακινήσεων και ταξιδιών», δήλωσε ο Γιάου στο Reuters πριν τις αναφορές μέσων ενημέρωσης για επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Χονγκ Κονγκ.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το νέο κινεζικό έτος, δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα. «Η πολιτική μας βρίσκεται στην κατηγορία υψηλής επαγρύπνησης, διασφαλίζοντας ότι μπορούμε να περιορίσουμε και να αποτρέψουμε την εξάπλωση της νόσου».

Κλείνει τα σύνορα η Βόρεια Κορέα

Αρκετά ξένα ταξιδιωτικά γραφεία ανακοίνωσαν ότι η Βόρεια Κορέα θα απαγορεύει από σήμερα την είσοδο στη χώρα ξένων τουριστών εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Οι περισσότεροι τουρίστες στη Βόρεια Κορέα προέρχονται από την Κίνα.

Το ταξιδιωτικό γραφείο INDPRK με έδρα την κινέζικη πόλη Νταντόνγκ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την απαγόρευση προφορικά χθες Τρίτη. Η εταιρεία ενημερώθηκε ότι η απαγόρευση εισόδου τουριστών από την Κίνα θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να δημιουργηθεί εμβόλιο για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού.

Σύμφωνα με το ίδιο, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας προετοιμάζει επίσημη ανακοίνωση και θα διευκρινίσει αργότερα πότε θα αρθούν οι περιορισμοί.

Εξάλλου χθες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας μετέδωσαν βίντεο με αξιωματούχο του βορειοκορεατικού υπουργείου Υγείας ο οποίος εξηγούσε τα συμπτώματα του νέου κοροναϊού και έδινε διευκρινίσεις για το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα.

Ο αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε σε απαγόρευση εισόδου τουριστών στη Βόρεια Κορέα, αλλά επεσήμανε ότι η χώρα συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από τον νέο κοροναϊό. «Πολλές χώρες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση αυτού του ιού», τόνισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις