Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κοροναϊός: Αυξάνονται νεκροί και κρούσματα! Εννέα τα θύματα από τον νέο ιό

κοροναϊός
Φωτογραφία Reuters

Παγκόσμιο συναγερμό προκαλεί ο νέος κοροναϊος.
Εννέα οι νεκροί στην Κίνα.
400 τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε 13 επαρχίες.
Δεν αποκλείεται ο ιός να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα!
Κρούσμα και στις ΗΠΑ, νόσησε 30χρονος στο Σιάτλ.
Προληπτικά μέτρα και στην Ελλάδα.

Στο πόδι οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως καθώς ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει ανησυχία παντού. Στην Κίνα, ο νεότερος απολογισμός των αρχών αναφέρει πως από την επιδημία έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους εννέα άνθρωποι (ο προηγούμενος απολογισμός ήταν έξι νεκροί).

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός πως μέρα με τη μέρα αυξάνονται και τα κρούσματα, αφού σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στην Κίνα, έχουν πλέον φτάσει τα 400 σε 13 επαρχίες, από 300 που ήταν χθες.

Click4more Εφιάλτης προ των πυλών! Περιμένουν κι άλλα κρούσματα του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ

Ο κοροναϊός, ο οποίος μεταδίδεται διά της αναπνευστικής οδού, «ενδέχεται πλέον να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (σ.σ. η ονομασία του υπουργείου Υγείας) ο Λι Μπιν, υφυπουργός Υγείας της Κίνας.

Πρόκειται για νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, στην οποία ανήκει επίσης αυτό που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους παγκοσμίως, όταν ξέσπασε επιδημία επίσης στην Κίνα.

κοροναϊός

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την επιδημία, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν ήδη ή θα ταξιδέψουν εντός της εβδομάδας αυτής των διακοπών για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η απολύμανση και ο εξαερισμός αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων.

«Αν χρειαστεί» θα γίνονται θερμομετρήσεις σε «πολυσύχναστες τοποθεσίες», ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Κοροναϊός: Κρούσμα και στις ΗΠΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας».

Click4more Κοροναϊός: Σε επαγρύπνηση ο ΕΟΔΥ για την Ελλάδα

Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο). Πολλές χώρες του κόσμου με απευθείας ή έμμεσες αεροπορικές συνδέσεις με τη Βουχάν, τη μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, ενισχύουν τα μέτρα ελέγχου των επιβατών που φτάνουν από αυτή.

Στις ΗΠΑ, ο άνδρας που νόσησε έφτασε στο Σιάτλ στις 15 Ιανουαρίου με πτήση με ανταπόκριση από τη Βουχάν. Δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα κατά την άφιξή του, όμως επικοινώνησε ο ίδιος με τις υπηρεσίες υγείας την Κυριακή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν πλέον πιο αυστηρά μέτρα στα νοσοκομεία για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού της χώρας. Οι μολύνσεις εργαζομένων δείχνουν πως υπάρχουν κενά στις μεθόδους θεραπείας, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο Γκάο Φου, επικεφαλής του κέντρου πρόληψης και ελέγχου ασθενειών της Κίνας, ερωτηθείς πόσο θανατηφόρος είναι ο νέος κοροναϊός, επισήμανε ότι ακόμη η επιστημονική έρευνα για αυτόν είναι σε εξέλιξη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις