Κόσμος

“Εξάψαλμος” Ερντογάν σε Τραμπ για την Συρία λίγο πριν την συνάντηση

Ακόμα δεν συμφώνησαν για την Συρία και άρχισαν... οι αλληλοκατηγορίας. Ο Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν τη δέσμευσή τους να απομακρύνουν την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας και πρόσθεσε ότι θα αναφερθεί στο ζήτημα κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νωρίτερα Γερουσιαστές των ΗΠΑ ζητούσαν από τον Τραμπ να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στην Συρία αν ο Ερντογάν από την μεριά του δεν τηρεί τις δεσμεύσεις για την Συρία.

Πριν έναν μήνα η Τουρκία ξεκίνησε επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών και αφού έθεσε υπό τον έλεγχό της μια περιοχή μήκους 120 χιλιομέτρων κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ ώστε η YPG να παραμείνει μακριά από την περιοχή αυτή.

Ο Ερντογάν πρόκειται να συζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας με τον Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου, αφού επιβεβαίωσε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες στη διάρκεια της νύκτας.

«Αυτοί που μας υποσχέθηκαν ότι η YPG θα αποχωρήσει από εδώ σε διάστημα 120 ωρών δεν το έχουν πετύχει», επισήμανε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στη διορία που είχε δοθεί στην κουρδική πολιτοφυλακή βάσει της συμφωνίας του προηγούμενου μήνα.

Μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ η Άγκυρα κατέληξε σε συμφωνία και με τη Ρωσία, βάσει της οποίας η YPG θα πρέπει να αποσυρθεί σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε ότι ούτε αυτή η συμφωνία εφαρμόζεται, με μαχητές της YPG να εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα.

Συγκρούσεις στη Συρία

Μιλώντας στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για την Ουγγαρία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι εξακολουθούν να σημειώνονται συγκρούσεις στη Συρία, με 11 μαχητές του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) να σκοτώνονται σήμερα.

«Αυτοί οι τρομοκράτες επιτίθενται στον SNA και αυτός απαντά. Υπήρξαν 11 μάρτυρες από τον SNA σήμερα το πρωί. Πολλοί άλλοι σκοτώθηκαν από την άλλη πλευρά», εξήγησε.

Εξάλλου χθες, Τετάρτη, ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες κυριαρχεί η YPG, δήλωσε ότι ξεκινούν εκ νέου τη συνεργασία τους με τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Έπειτα από μια σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής του συνασπισμού, οι SDF ξεκινούν εκ νέου το κοινό πρόγραμμα εργασίας με τον συνασπισμό προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον του ΙΚ και να διασφαλίσουν τις υποδομές στη βορειοανατολική Συρία», έγραψε ο Μάζλουμ Κομπάνι στο Twitter.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ευρώπη στους δρόμους: Σκηνές χάους και επεισόδια σε Γαλλία, Βέλγιο, Αλβανία και Ιταλία
Κύματα οργής για το υψηλό κόστος ζωής, τη λιτότητα και τη διαφθορά συγκλονίζουν την Ευρώπη - Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι, Βέλγοι, Αλβανοί και Ιταλοί διαδηλωτές κατέκλυσαν όλες τις μεγάλες πόλεις των χωρών τους
Διαδηλωτές ανάβουν φωτιές και συγκρούονται με την αστυνομία στη διάρκεια διαδήλωσης στα Τίρανα, στις 17 Οκτωβρίου 2026
63
Financial Times: Πόσο κοντά βρίσκεται ο κόσμος σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Τα τρία επικίνδυνα μέτωπα
Οι λανθασμένοι υπολογισμοί των μεγάλων δυνάμεων, η αβεβαιότητα γύρω από τις συμμαχίες και η αδυναμία αποτροπής νέων συγκρούσεων μπορούν να οδηγήσουν σε μια γενικευμένη σύρραξη;
Πόλεμος στην Ουκρανία 57
Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε κομβόι ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Δυτική Όχθη και ξυλοκόπησαν Γάλλο δήμαρχο
Η βία έρχεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών μιας προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει υποστηρίξει τους εποίκους επιδιώκοντας την υποστήριξή τους
Δυτική Όχθη
7
Στις «φλόγες» και το Βέλγιο: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στις Βρυξέλλες
Φοιτητές διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο κόστος και για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση - Χρήση δακρυγόνων, ρίψεις νερού και εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας - Δείτε βίντεο
Βέλγιο