Τρίτη, 28 Μαΐ
18oC Αθήνα

Εξωπλανήτες… σωρηδόν! Ανακάλυψαν έξι ακόμη!

εξωπλανήτες

Ο κόσμος της αστρονομίας… βρίσκεται στις επάλξεις, καθώς ανακαλύφθηκαν έξι ακόμη εξωπλανήτες γύρω από τρία άστρα. Τι λένε οι ειδικοί.

Οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν έξι ακόμη εξωπλανήτες, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τρία άστρα. Οι πλανήτες έχουν μάζες από 2,6 φορές μεγαλύτερη τη Γης έως σχεδόν τη μισή μάζα του Δία.

Οι… νέοι εξωπλανήτες

Και οι τρεις πλανήτες περιφέρονται πολύ κοντά στα άστρα τους, πολύ κοντύτερα από ό,τι βρίσκεται ο Ερμής σε σχέση με τον Ήλιο. Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Αυστρία και τη Χιλή, με επικεφαλής την Κάρολ Χάσγουελ του βρετανικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Μίλτον Κέινς, που έκαναν σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό αστρονομίας “Nature Astronomy”, χρησιμοποίησαν μια νέα αστρονομική μέθοδο για τις ανακαλύψεις τους.

Click4more: Ιόλαος «βαφτίστηκε» ο ελληνικός εξωπλανήτης και Λέρνα το άστρο του

Κατά την τελευταία δεκαετία έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι σε άλλα πλανητικά συστήματα, οι πλανήτες μπορεί να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο άστρο τους από ό,τι στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Η νέα τεχνική (Disperse Matter Planet Project-DMPP) επιτρέπει τον εντοπισμό συστημάτων όπου οι πλανήτες βρίσκονται σχεδόν κολλητά στα άστρα τους.

Το αστρικό σύστημα DMPP-1 περιλαμβάνει τρεις εσωτερικούς -πιθανώς βραχώδεις- εξωπλανήτες με μάζες τριπλάσιες έως δεκαπλάσιες της Γης, καθώς και ένα πιο εξωτερικό πλανήτη με μάζα ανάλογη του Ποσειδώνα. Ο εξωπλανήτης γύρω από το άστρο DMPP-2 έχει περίπου τη μισή μάζα του Δία, ενώ στο διπλό αστρικό σύστημα DMPP-3 υπάρχει ένας πλανήτης με μάζα περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη της Γης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις