Δευτέρα, 22 Απρ.
17oC Αθήνα

Εξοργίστηκε η Τουρκία με το «χαστούκι» της Κομισιόν: Η Ε.Ε. αιχμάλωτη των μοχθηρών πολιτικών Ελλάδας, Κύπρου

Εξοργίστηκε η Τουρκία με το «χαστούκι» της Κομισιόν: Η Ε.Ε. αιχμάλωτη των μοχθηρών πολιτικών Ελλάδας, Κύπρου

Με επίθεση στην Ελλάδα και την Κύπρο «απάντησε» η Τουρκία στην ανακοίνωση της Κομισιόν πως αναγνωρίζει μόνο την Κύπρο. Σε ανακοίνωσή του, η τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λέει πως Ε.Ε. είναι… θύμα της Αθήνας και της Λευκωσίας!  

Η Κομισιόν με ανακοίνωσή της έβαλε «φρένο» στην προσπάθεια της Τουρκίας να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία για το ψευδοκράτος σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο.

Και η αντίδραση αυτή, φυσικά, δεν άρεσε στην Άγκυρα. Και με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αντέδρασε οργισμένα.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, απορρίπτεται η θέση της Κομισιόν και τονίζεται πως γι’ αυτή φταίνε οι… μοχθηρές πολιτικές της Ελλάδας και της Κύπρου!

Όλη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

«Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) ότι η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) σχετικά με την ιδιότητα ένταξης της ως  παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκογενών  Κρατών.

Η απόφαση σχετικά με την ιδιότητα μέλους παρατηρητή της “ΤΔΒΚ”, ενός από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρός μας.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να συνάπτουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.

Οι προσπάθειες της ΕΕ να αποτρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ανοιχτά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη τις μοχθηρές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης (σ.σ. όπως αποκαλούν την Κύπρο) και της Ελλάδας.

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της κεκτημένης κυριαρχίας και ισότητας διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, η οποία έχει σφετεριστεί από το 1963.  Για αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την “ΤΔΒΚ”. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της “ΤΔΒΚ” και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις