Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Εξοργιστικό βίντεο: Αστυνομικός “γάζωσε” 17χρονο Αφροαμερικανό – Πυροβόλησε 16 φορές

Εξοργιστικό βίντεο: Αστυνομικός “γάζωσε” 17χρονο Αφροαμερικανό – Πυροβόλησε 16 φορές

Θυμός και οργή έχει ξεσπάσει στο Σικάγο μετά από το τρομακτικό βίντεο που είδε τα φώτα της δημοσιότητας ένα χρόνο μετά, όταν αστυνομικοί τον Οκτώβριο του 2014, πυροβόλησαν με μανία 16 φορές 17χρονο Αφροαμερικανό.

Ένα βίντεο διάρκειας 7 λεπτών δημοσιεύτηκε ένα χρόνο μετά και απεικονίζει τον 17χρονο Laquan McDonald να περπατά στη μέση της λεωφόρου, κρατώντας ένα μαχαίρι, και δύο αστυνομικούς να τον πλησιάζουν και να τον απειλούν με όπλο για να μείνει ακίνητος. Ο ίδιος, τότε, στρέφεται προς τους αστυνομικούς και η πρώτη σφαίρα τον βρίσκει στο κεφάλι. Πέφτει στο έδαφος και τότε διακρίνεται στο βίντεο ένα σύννεφο καπνού και σκόνης να σηκώνεται στο σημείο δίπλα από το σώμα του. Το βίντεο πλέον δείχνει μονάχα το άψυχο κορμί του άτυχου νεαρού που βρίσκεται στο έδαφος, με τους παράλογους αστυνομικούς να συνεχίζουν να τον πυροβολούν με μανία. Η μετέπειτα αυτοψία έδειξε ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε 16 φορές.

Ένα χρόνο μετά, οι αστυνομικοί παρακαλούν να επικρατήσει ηρεμία και ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. ”Αυτή τη στιγμή οι μαύροι άνθρωποι είναι θυμωμένοι! Αυτή τη στιγμή αυτό που είναι σημαντικό είναι να προστατεύσουμε τους νεαρούς μαύρους”, ανέφερε η ακτιβίστρια Veronica Morris Moore. Οι εντάσεις αυξήθηκαν με διαδηλωτές να συλλαμβάνονται από την αστυνομία. Πολλοί αποχωρούσαν προς τα σπίτια τους, αν και ένας άνδρας, ο Malcolm London, κρατήθηκε από τους αστυνομικούς, με τα υπόλοιπα μέλη της ακτιβιστικής ομάδας να προσπαθούν να επέμβουν για να τον ελευθερώσουν. Μάρτυρες είπαν αργότερα πως οι αστυνομικοί τους τραβούσαν μακριά. Η αστυνομία του Σικάγο, που δε σχολίασε το γεγονός, ανακοίνωσε απλώς, πως ο London έχει δικαίωμα να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του. Και μόλις ο London απομακρύνθηκε, περίπου 75 άνθρωποι κινήθηκαν προς κεντρική λεωφόρο με σκοπό να διακόψουν την κυκλοφορία για να διαμαρτυρηθούν.

Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο περιγράφοντας το περιεχόμενο του βίντεο, όπως ήταν λογικό, προκάλεσαν οργή μιας και έδειχναν πως για περίπου 15 δευτερόλεπτα ότι ο αξιωματικός Jason Van Dyke πυροβολούσε με μανία το άτυχο θύμα. Τίποτα δεν τον εμπόδισε να σταματήσει. Ούτε και η εικόνα του 17χρονου αγοριού στο έδαφος με τα χέρια και τα πόδια να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις από την πίεση των πυροβολισμών. Τότε, ένας από τους αστυνομικούς κινείται προς το μέρος του McDonald και κλωτσά ένα αντικείμενο από το δεξί χέρι του θύματος. Αξιωματικοί της αστυνομίας, στην είδηση ότι το μοιραίο βίντεο θα δημοσιευτεί, προειδοποίησαν τους διαδηλωτές να παραμείνουν ήρεμοι, κάτι δύσκολο μιας και ο Van Dyke είχε ήδη βρεθεί εκτός σώματος με τις κατηγορίες από την εισαγγελέα Anita Alvarez να τον καθιστούν ένοχο.

”Οι άνθρωποι-έχουν το δικαίωμα να είναι θυμωμένοι”, δήλωσε αστυνομικός Garry McCarthy. “Έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να διαπράττουν αξιόποινες πράξεις”.  Ο Van Dyke και ο δικηγόρος του επικαλέστηκαν πως ο McDonald αποτέλεσε σοβαρό κίνδυνο για τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους αστυνομικούς. ”Δεν ξέρω γιατί οι άλλοι δεν πυροβόλησαν, αλλά μιλώ μόνο για τον πελάτη μου και μπορώ να σας πω, ότι ο Van Dyke ένιωσε να απειλείται, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του”.

Με τις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης, ο Van Dyke είναι ο πρώτος σε καθήκον αξιωματικός που κατηγορείται για φόνο, ενώ εργαζόταν για το αστυνομικό Τμήμα του Σικάγο σχεδόν 35 χρόνια. Η αστυνομία του Σικάγο, μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα απάλλαξε ακόμη έναν αστυνομικό από τα καθήκοντά του, εξαιτίας του γεγονότος ότι πυροβόλησε το 2012 μία έγχρωμη γυναίκα.

Οι εντάσεις στο Σικάγο, μεταξύ αστυνομίας και μειονοτικών κοινοτήτων, καλά κρατούν. Δεκάδες άνδρες, ως επί το πλείστον Αφροαμερικανοί, δήλωσαν ότι έχουν υποβληθεί σε βασανιστήρια από την αστυνομία, με πολλούς να μένουν χρόνια στη φυλακή, επιρρίπτοντας ευθύνες στον επικεφαλής του σώματος, Jon Burge, τη δεκαετία 1970-1980. Τελικά o Burge καταδικάστηκε για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τα βασανιστήρια και έμεινε τέσσερα χρόνια στη φυλακή.

Πηγή: Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε