Κόσμος

ΕΚΤ: Η ανεργία “τραβά” τις αυξήσεις μισθών

Η υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις αυξήσεις των μισθών, παρά τη βελτίωση των αγορών εργασίας, αναφέρει το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, οι αμοιβές ανά απασχολούμενο αυξήθηκαν 1,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, σημειώνοντας ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της ΟΝΕ. Η αύξηση των συμβατικών μισθών είναι μεγαλύτερη, αλλά κινήθηκε επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2015.

ΕΚΤ: Το υψηλό ποσοστό ανεργίας δείχνει ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη προσφορά εργασίας που κρατά χαμηλές τις μισθολογικές αυξήσεις

Το ποσοστό ανεργίας, αν και είναι ακόμα υψηλό, μειώνεται από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, υποδηλώνοντας ότι περιορίσθηκε η χαλάρωση της αγοράς εργασίας. Παρά, όμως, τη βελτίωση των αγορών εργασίας της Ευρωζώνης, το υψηλό ποσοστό ανεργίας δείχνει ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη προσφορά εργασίας που κρατά χαμηλές τις μισθολογικές αυξήσεις, σημειώνει η ΕΚΤ.

Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στη αγορά εργασίας, που υλοποιήθηκαν μετά την κρίση, πιθανόν να έχουν αλλάξει τη λειτουργία της. Στόχος των μεταρρυθμίσεων αυτών ήταν να κάνουν πιο ευπροσάρμοστους τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, καταργώντας συστήματα αυτόματης προσαρμογής των μισθών και περιορίζοντας την προστασία της εργασίας. «Πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η προς τα κάτω ακαμψία των μισθών εξασθένησε, καθώς η κρίση έγινε πιο παρατεταμένη. Εάν οι αγορές εργασίας βρίσκονται ακόμη σε φάση προσαρμογής, η επίδραση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά θα οδηγήσει για μία ορισμένη χρονική περίοδο στο να συμβαδίζει ο περιορισμός της υπερπροσφοράς εργασίας με χαμηλή αύξηση των μισθών», σημειώνει το δελτίο.

Το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού πιθανόν να έχει συμβάλει, επίσης, στον περιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων. Ο χαμηλός πληθωρισμός, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, πιθανόν επηρεάζει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, καθώς οι εργαζόμενοι ενδεχομένως δεν πιέζουν για υψηλότερους μισθούς, εφόσον οι χαμηλές τιμές ενέργειας αυξάνουν το πραγματικό εισόδημά τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκάλυψη Μπέντζαμιν Νετανιάχου για Ιράν: «Προσπάθησαν να δολοφονήσουν έναν από τους γιους μου»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν διευκρίνισε ποιος από τους γιους του στοχοποιήθηκε - ο Γιαΐρ ή ο Άβνερ - ούτε άλλες πληροφορίες σχετικά με την αναφερθείσα απόπειρα δολοφονίας
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις για το Ιράν και τους συμμάχους του – «Να κόψουμε κάθε οικονομική γραμμή ζωής που στηρίζει το τυραννικό καθεστώς»
Ο Σκοτ Μπέσεντ προειδοποίησε τους «διαμεσολαβητές» του Ιράν, να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο και να συναλλάσσονται με την Τεχεράνη
REUTERS 6