Κόσμος

ΕΚΤ: Κινδυνεύουν οι πάντες εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων τιμών ενέργειας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έκθεση που έδωσε σήμερα (16.11.2022) στη δημοσιότητα, προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί.

Οι κίνδυνοι σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αυξηθεί λόγω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας, του υψηλού πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης.

Παράλληλα, οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχουν κάνει πιο σφιχτές τις χρηματοδοτικές συνθήκες.

«Οι πολίτες και οι εταιρείες αισθάνονται ήδη την επίπτωση από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας… Η εκτίμησή μας είναι ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μία τεχνική ύφεση στην Ευρωζώνη έχει γίνει πιο πιθανή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος,

Οι παραπάνω εξελίξεις αυξάνουν την ευπάθεια των νοικοκυριών, των εταιρειών και των κρατών με υψηλότερο χρέος, ενώ εντείνουν και τις πιέσεις που υπάρχουν στις αγορές και δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των επενδυτικών ταμείων, σημειώνει η έκθεση. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια έχει αυξήσει τον κίνδυνο μίας άτακτης προσαρμογής των τιμών των στοιχείων ενεργητικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές, παρά τις πρόσφατες διορθώσεις τους, αναφέρεται.

Τα προβλήματα για τον επιχειρηματικό τομέα έχουν αυξηθεί λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και κόστους εισροών, με τα κέρδη τους να αναμένεται να μειωθούν με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. «Αν οι προοπτικές επιδεινωθούν περαιτέρω, δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία αύξηση στη συχνότητα εταιρικών χρεοκοπιών, ιδιαίτερα μεταξύ των εταιρειών εντάσεως ενέργειας», σημειώνει η έκθεση.

Ο πληθωρισμός, όπως και οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, πλήττουν τα νοικοκυριά, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους και περιορίζοντας ενδεχομένως την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων τους. Τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία δαπανούν γενικά ένα μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για ενέργεια και τρόφιμα, επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Πιστωτικές απώλειες για τις τράπεζες

Καθώς οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα έχουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερες πιστωτικές απώλειες μεσοπρόθεσμα, προειδοποιεί η ΕΚΤ.

Συνολικά, το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι σε θέση να αντέξει πολλούς κινδύνους, εν μέρει λόγω των μεταρρυθμίσεων στο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο της περασμένης δεκαετίας, σημειώνεται στην έκθεση.

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που εφαρμόζουν πολλές κυβερνήσεις, πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα σε όσους επηρεάζονται περισσότερο, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα ένταση Ισραήλ – Τουρκίας: Ο Νετανιάχου στέλνει τον Ερντογάν στο δικαστήριο της Χάγης για τους Κούρδους και την Χαμάς
Η υπόθεση θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις επιθέσεις του Ερντογάν κατά των κουρδικών μειονοτήτων στην Τουρκία, και στη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς
Ερντογάν και Νετανιάχου 24
Οι βρετανικές αρχές υποψιάζονται ότι το Ιράν είναι πίσω από την απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στην αεροπορική βάση Φέρφορντ
Ένα κίνητρο που συνδέεται με το Ιράν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο της πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ εξετάζεται επίσης μια ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς ή ένα ισλαμιστικό σχέδιο πίσω από το περιστατικό
Βρετανία
Πέντε συλλήψεις για πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Βρετανία - Σκόπευαν να προκαλέσουν «μεγάλη ζημιά» λέει ο Τραμπ
Η RAF Φέρφορντ στη Βρτεανία είναι από τις σημαντικότερες αεροπορικές εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί για αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή
Βρετανία
Πέδρο Σάντσεθ: Διαβεβαιώνει πως εργάζεται εντατικά για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης
Το μήνυμα του Ισπανού πρωθυπουργού μετά το κύμα οργής που έχει προκαλέσει η έξωση της Μαρικάρμεν, ηλικιωμένης ΑμεΑ από το σπίτι της στη Μαδρίτη καθώς δεν μπορούσε να πληρώνει το ενοίκιο
Ο Πέδρο Σάντσεθ