Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

ΕΚΤ: Τελευταία συνεδρίαση για τον Μάριο Ντράγκι – “Ρήγμα” στο Δ.Σ

ΕΚΤ: Τελευταία συνεδρίαση για τον Μάριο Ντράγκι – “Ρήγμα” στο Δ.Σ

Την τελευταία του συνεδρίαση υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη (24.10.2019) το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μια συνεδρίαση που μπορεί να είναι “ζωηρή”, δεδομένου του μεγάλου ρήγματος μεταξύ των αξιωματούχων της για τις νέες αγορές ομολόγων.

Μετά την ανακοίνωση μίας σειράς μέτρων στήριξης τον Σεπτέμβριο – που περιλάμβαναν μία μείωση επιτοκίου και την απόφαση επανέναρξης των αγορών ομολόγων για να δοθεί ώθηση στην οικονομία – δεν αναμένονται σημαντικές εξαγγελίες. «Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης θα αποτελέσουν οι αποχαιρετιστήριες ευχές για τον Ντράγκι», δήλωσε αναλυτής της Wealth Management.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουν προκύψει βαθιές διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων για την επανέναρξη των αγορών ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι η τελευταία συνεδρίαση του Ντράγκι μπορεί να είναι θερμή.

Τα πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές, σύμφωνα με το Reuters, είναι τα εξής:

1.Θα αποφασίσει κάτι η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα;

Οι οικονομολόγοι δεν προβλέπουν σημαντικές αλλαγές στην ανακοίνωση της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση, καθώς έχουν ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου μία σειρά μέτρων στήριξης. Όπως ανέφεραν, στην ατζέντα θα βρίσκονται πιθανόν τεχνικά θέματα σχετικά με την επανέναρξη του QE και την κλιμάκωση των επιτοκίων. Ορισμένοι αναμένουν ότι η συνεδρίαση θα είναι κυρίως εορταστική για να σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς θητείας του Ντράγκι στις 31 Οκτωβρίου. Είναι πιθανόν, ωστόσο, να ερωτηθεί η ΕΚΤ για τις συνέπειες των τελευταίων μέτρων πολιτικής, δεδομένου ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι χαμηλές και υπάρχει ανησυχία ότι η κεντρική τράπεζα ξεμένει από «πολεμοφόδια».

2.Τι σημαίνει για την πολιτική η βαθιά διάσπαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ;

Ο Ντράγκι μπορεί να δεχθεί πίεση για το ρήγμα στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, αν και οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτό τώρα είναι θέμα για τη διάδοχό του, Κριστίν Λαγκάρντ. Ένα πρωτοφανές ρήγμα, με το ένα τρίτο των αξιωματούχων, περιλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζιτών της Γαλλίας και της Γερμανίας, να είναι αντίθετοι στις νέες αγορές ομολόγων, απειλεί την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Για τις αγορές, οι διαιρέσεις έχουν ενισχύσει την αντίληψη ότι τα περιθώρια κινήσεων της ΕΚΤ είναι μικρά. Ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος, Λουίς ντε Γκίντος, έχουν αποκλείσει μία αναστροφή της πολιτικής.

3.Θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για το QE;

H EKT θα αρχίσει ξανά το QE τον Νοέμβριο με μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ. Μπορεί να επαναλάβει την Πέμπτη ότι το πλαίσιο θα είναι πιθανόν σε γενικές γραμμές εναρμονισμένο με το προηγούμενο, στο οποίο τον κύριο όγκο αγορών αποτελούσαν τα κρατικά ομόλογα. Ένα ερώτημα για το QE είναι πιθανόν να προκύψει στη συνέντευξη Τύπου, καθώς η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί για αγορές ομολόγων χωρίς χρονικό όριο, αλλά μπορεί να δυσκολευθεί να την υλοποιήσει χωρίς αλλαγές στους κανόνες που έχει θεσπίσει η ίδια σχετικά με τους τίτλους που μπορεί να αγοράζει. Δύο πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ δεν θα βρίσκει σε ένα έτος γερμανικά ομόλογα να αγοράζει με τους σημερινούς κανόνες και θα πρέπει να τους αλλάξει για να συνεχίσει το πρόγραμμα για μεγαλύτερο διάστημα, διακινδυνεύοντας μία νέα εσωτερική και νομική σύγκρουση.

4.Μπορεί η ΕΚΤ να ξεκαθαρίσει τα σχέδιά της για τη κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων;

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ αύξησε τη χρέωση που επιβάλλει στις τραπεζικές καταθέσεις σε αυτή στο -0,5% για να προστατεύσει την Ευρωζώνη από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, αλλά χορήγησε εξαίρεση από αυτή στις καταθέσεις που αντιστοιχούν έως το εξαπλάσιο των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών. Αυτό οδήγησε στην αύξηση του επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού για πολλούς μήνες. Αν αυτό συνεχισθεί, η ΕΚΤ μπορεί να πρέπει να μειώσει το ύψος των τραπεζικών διαθεσίμων που εξαιρούνται, για να αποτρέψει μία αύξηση του κόστους δανεισμού στην οικονομία.

5.Ποιο θα είναι το μήνυμα του Ντράγκι στο τέλος της θητείας του;

Ο Ντράγκι, που οδήγησε την ΕΚΤ μέσα από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και τα αχαρτογράφητα νερά του QE, επανέλαβε την έκκλησή του στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική για να δώσουν ώθηση στις προοπτικές της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Το μήνυμα αυτί μπορεί να επαναληφθεί την Πέμπτη, αλλά το πιο πιθανό είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα θελήσει να τελειώσει με θετικό τόνο τη συνέντευξή του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις