Κόσμος

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ για την κατάσταση στη Λευκορωσία

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής θα κάνουν την Τετάρτη οι 27 ηγέτες της ΕΕ για την κατάσταση στη Λευκορωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

“Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του. Η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη”, τόνισε ο Μισέλ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Click4More: Μακρόν: Η ΕΕ να σταθεί στο πλευρό των Λευκορώσων

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον Λευκορώσων αξιωματούχων που ευθύνονται για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9η Αυγούστου, αλλά και για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, που διεκδικούσε έκτη θητεία στον θώκο, ισχυρίζεται ότι βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων έχει κερδίσει στις εκλογές με ποσοστό 80%.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη Λευκορωσία. Μεταξύ των αρχικών σκέψεων είναι η δημιουργία ενός ταμείου για τα θύματα της καταστολής στη χώρα, η χρηματοδότηση σχεδίων προκειμένου να υποστηριχθεί ο πλουραλισμός στα μέσα ενημέρωσης, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ενίσχυση των ανταλλαγών φοιτητών με την ΕΕ καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τους Λευκορώσους.

Εξάλλου η Πολωνία, η Τσεχία, οι τρεις χώρες

Η Γερμανία απειλεί με επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά του Μινσκ

Η Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, απείλησε σήμερα να επεκτείνει τις κυρώσεις που ήδη έχει αποφασιστεί να επιβληθούν σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας μετά τη βία που ασκήθηκε κατά των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο, έπειτα από την αμφισβητούμενη επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας.

“Βλέπουμε επίσης την πιθανότητα να επεκταθούν οι κυρώσεις σε άλλους αξιωματούχους της χώρας”, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, ζητώντας επίσης ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να αναλάβει μια μεσολαβητική αποστολή που να έχει στόχο την επαλήθευση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στην Λευκορωσία.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε σήμερα τον στρατό της Λευκορωσίας να μην κάνει χρήση βίας καθώς οι Λευκορώσοι διαμαρτύρονται κατά της επανεκλογής πριν από μία εβδομάδα με νοθεία, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, του προέδρου της χώρας.

“Καλώ τον στρατό της Λευκορωσίας να μην αμαρτήσει κατά του λαού του κάνοντας χρήση βίας”, δήλωσε ο Στάινμαϊερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι θαυμάζει το θάρρος των διαδηλωτών, κάλεσε τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο να επιδιώξει έναν διάλογο μαζί τους και σημείωσε ότι ο λαός στη Λευκορωσία αξίζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Artemis II: Τα πρώτα συμπεράσματα της αποστολής της NASA και το μεγάλο τεστ της επιστροφής
Περισσότερο από μισό αιώνα μετά την τελευταία επανδρωμένη αποστολή πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά, η Artemis II σηματοδοτεί την επιστροφή της NASA στο βαθύ διάστημα και προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες από τη Σελήνη
Artemis II
O Ντόναλντ Τραμπ μιλά για τη «Χρυσή Εποχή της Μέσης Ανατολής» μετά την εκεχειρία, αλλά θα πληρώσει ακριβά τον πόλεμο που ξεκίνησε
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τα ξημερώματα την απόφαση για εκεχειρία χωρίς πομπώδεις θριαμβολογίες, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι πρόκειται για νίκη των ΗΠΑ - «Θα βγουν πολλά λεφτά»
Ντόναλντ Τραμπ