Κόσμος

Εκτός λίστας φορολογικών παραδείσων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελβετία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελβετία αφαιρέθηκαν από τις λίστες των φορολογικών παραδείσων όπως αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την απόφαση πήραν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι πλέον η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τίθενται εκτός φορολογικών παραδείσων.

Τον Δεκέμβριο του 2017, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ κατάρτισαν μια “μαύρη” και μια “γκρίζα” λίστα φορολογικών παραδείσων, μετά τις αποκαλύψεις για τα σχέδια φοροαποφυγής που χρησιμοποιούν εταιρίες και οικονομικά ισχυροί ιδιώτες για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Τα κράτη που βρίσκονται στη “μαύρη” λίστα αντιμετωπίζουν αυστηρότερους ελέγχους στις συναλλαγές με την ΕΕ ενώ πλήττεται και το κύρος τους. Σε επανεξέταση αυτών των καταλόγων που έγινε στη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, οι αρμόδιοι υπουργοί αποφάσισαν να αφαιρέσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την “μαύρη” λίστα. Τα Νησιά Μάρσαλ επίσης αφαιρέθηκαν από αυτή τη λίστα, η οποία συνεχίζει να περιλαμβάνει εννέα περιοχές δικαιοδοσίας εκτός της ΕΕ –κυρίως νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού με περιορισμένες χρηματοπιστωτικές σχέσεις με την ΕΕ.

Τα ΗΑΕ, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο που ήταν στη “μαύρη” λίστα, αφαιρέθηκε από αυτή καθώς τον Σεπτέμβριο υιοθέτησε νέους κανόνες σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων παραμένουν το Μπελίζ, τα Φίτζι, το Ομάν, η Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Βανουάτου και τρία αμερικανικά εδάφη, η Αμερικανική Σαμόα, το Γκουάμ και οι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.

Όσον αφορά την Ελβετία αφαιρέθηκε από την “γκρίζα” λίστα που καλύπτει χώρες που έχουν δεσμευθεί να αλλάξουν τους φορολογικούς τους κανόνες προκειμένου να συμβαδίζουν με τα πρότυπα της ΕΕ, καθώς η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις.

«Εάν η Ελβετία βγαίνει από αυτή τη λίστα, αυτό είναι επιτυχία για εμένα. Η καλύτερη λίστα είναι η μικρότερη λίστα», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο

Πάντως η μκο Oxfam, που μάχεται κατά της φοροδιαφυγής, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. «Η Ελβετία κατάργησε τα ευνοϊκά φορολογικά της καθεστώτα αλλά και πάλι προσφέρει στις επιχειρήσεις σημαντικά φορολογικά κίνητρα και χαμηλούς συντελεστές. Θα συνεχίσει μάλλον να προσελκύει επιχειρήσεις που προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν τον φόρο που τους αντιστοιχεί», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Οι υπουργοί της ΕΕ αφαίρεσαν επίσης τον Μαυρίκιο, την Αλβανία, την Κόστα Ρίκα και τη Σερβία από την ‘γκρίζα’ λίστα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στις ΗΠΑ: Πατέρας δολοφόνησε τη σύζυγο και τα έξι παιδιά τους – Έβαλε φωτιά στο σπίτι, έκαψε τα κατοικίδια και αυτοκτόνησε
Οι πολίτες της κοινότητας ειδοποίησαν τις αρχές για έντονη μυρωδιά καπνού, κατά την κατάσβεση οι πυροσβέστες εντόπισαν τις σορούς του ζευγαριού και των παιδιών ηλικίας από 5 έως 15 ετών
Μέλη της κοινότητας συγκεντρώνονται στο Duncan Woods στο Grand Haven του Μίσιγκαν, για να θρηνήσουν και να τιμήσουν οκτώ μέλη μιας τοπικής οικογένειας που έχασαν τη ζωή τους σε μια τραγωδία που συγκλόνισε την κοινότητα
Συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου: Κρίσιμο τετ α τετ στον Λευκό Οίκο με φόντο τον πόλεμο στο Ιράν
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν ο πόλεμος με το Ιράν, η συμφωνία για την ειρήνη στον Λίβανο, η κατάσταση στη Γάζα, αλλά και οι προσπάθειες επέκτασης των Συμφωνιών του Αβραάμ
FILE - President Donald Trump listens as Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks at President Donald Trump's Mar-a-Lago club, Dec. 29, 2025, in Palm Beach, Fla.