Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ελίζαμπεθ Γουόρεν: Η «Ποκαχόντας» που θα βρει απέναντι ο Τραμπ – Το τεστ DNA και το 1 εκατ. δολάρια

Ελίζαμπεθ Γουόρεν: Η «Ποκαχόντας» που θα βρει απέναντι ο Τραμπ – Το τεστ DNA και το 1 εκατ. δολάρια

Στη διάρκεια δημόσιας πολιτικής εκδήλωσης που έγινε τον προηγούμενο μήνα, η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν αποκάλυψε ότι “εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο” να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.

Σήμερα, είναι πλέον ξεκάθαρο το πόσο σοβαρά εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σχολιάζει το “Politico.” Η ειδικά σχεδιασμένη για τα αμερικανικά ΜΜΕ παρουσίαση που έκανε τη Δευτέρα η Ελίζαμπεθ Γουόρεν σχετικά με τη γηγενή αμερικανική καταγωγή της και η οποία τεκμηριώθηκε με την παρουσίαση των εγγράφων από ένα τεστ DNA αποσαφήνισε κάθε αμφιβολία σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις που έχει η γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Μασαχουσέτη.

Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκε κι ένα προεκλογικό σύνθημα που φαίνεται πως ανταποκρίνεται στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών του 2010: “Επιμένω!”

Η ομάδα των πολιτικών συνεργατών της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, άρχισε από τον περασμένο Ιούνιο να υλοποιεί μία καμπάνια στο Facebook, η οποία κι έγινε γνωστή ως “Σχέδιο ΕΠΙΜΕΝΩ” προωθώντας ένα μήνυμα “επίμονης” πολιτικής δράσης.

Στη διάρκεια της προοδευτικής διάσκεψης (Netroots Nation) που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, η ομάδα της Ελίζαμπεθ Γουόρεν μοίρασε διαφημιστικά έντυπα με το αναφερόμενο σύνθημα στο ακροατήριο και τα οποία, οι παρευρισκόμενοι κουνούσαν με τα χέρια τους, στην διάρκεια της ομιλίας της.

Η εναρκτήρια σελίδα της ηλεκτρονικής της σελίδας στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβάνει μία σειρά από προβολή διαφανειών με τους υποστηρικτές της, να φορούν διαφημιστικά μπλουζάκια, με το μήνυμα: “Αυτή Επέμενε.”

Το ύφος της παναμερικανικής πολιτικής της καμπάνιας, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο σε όλο του το εύρος.

Τους πρόσφατους μήνες, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν προχώρησε στην δημοσιοποίηση των φορολογικών επιστροφών της κατά την τελευταία δεκαετία, προώθησε ένα μεγάλο νομοθετικό πακέτο κατά της διαφθοράς, ενώ εξέδωσε και μία σειρά από έγγραφα πολιτικής δράσης.

Παράλληλα, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, άλλαξε και τη στάση της προσέγγισης της απέναντι στα ΜΜΕ τροποποιώντας μία παραδοσιακή πλέον για την ίδια, προσέγγιση, με κύριο χαρακτηριστικό τη μελετημένη αποχή από δηλώσεις. Έτσι, η Γουόρεν άρχισε να σταματάει στον διάδρομο της Γερουσίας δεχόμενη ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, αλλά και να μιλάει σε ιδιωτικό επίπεδο και εκτός μικροφώνων σε συναντήσεις της με τους δημοσιογράφους, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στην Ουάσινγκτον.

Ως άμεσο αποτέλεσμα, η γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη άρχισε να υποστηρίζει ένα διευρυμένο δίκτυο υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος βοηθώντας στη διάθεση οικονομικών κεφαλαίων 8 εκατομμυρίων δολαρίων για τις προεκλογικές εκστρατείες που βρίσκονται σε εξέλιξη και σε παναμερικανικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν διέθεσε πολιτικά στελέχη του επιτελείου της σε προεκλογικές εκστρατείες κομβικής σημασίας, ενώ έκανε και μία σειρά προσωπικών επαφών με τους υποψηφίους στις κρίσιμες -εκλογικά- πολιτείες.

Εμπαιγμός του Τραμπ για την «Ποκαχόντας» Ελίζαμπεθ Γουόρεν

Με δεδομένα λοιπόν τα όσα προηγήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης της, το βίντεο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε Δημοκρατικό που αμφέβαλε για το αν η Ελίζαμπεθ Γουόρεν θα προχωρούσε σε αντεπίθεση κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ, τη χαρακτήριζε περιπαίζοντας την ως “Ποκαχόντας”, από τον προεκλογικό αγώνα του 2016. Ο ίδιος, είχε υποσχεθεί ότι θα δωρήσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Γουόρεν, εάν η ίδια θα έκανε τεστ DNA, με το οποίο θα αποδείκνυε τους ισχυρισμούς της, για τη γηγενή αμερικανική καταγωγή της.

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, κάνοντας το τεστ DNA και διεκδικώντας τα χρήματα που υποσχέθηκε δημόσια να δώσει ο Τραμπ -μέσω της προβολής του βίντεο που γνωστοποίησε με λεπτομέρειες τις ρίζες της από την Οκλαχόμα- προχώρησε σε αποφασιστικά βήματα εξαγγελίας της προεδρικής υποψηφιότητας της, χωρίς ωστόσο, να το πει ίδια με τις λέξεις.

Ο Τζιμ Ντέμερς, στρατηγιστής από το Νιο Χαμσάιρ που ασχολείται με τις προεκλογικές εκστρατείες, χαρακτήρισε τις κινήσεις της Γουόρεν ως “έξυπνες” στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον των ΗΠΑ.

“Μόλις γίνουν οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018, νομίζω ότι θα αρχίσει άμεσα η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό θα συμβεί γιατί η επιλογή των εκλεκτόρων στην Αϊόβα, αλλά κι ο προκριματικός εκλογικός κύκλος στο Νιου Χαμσάιρ, θα απέχουν λιγότερο από ενάμισι χρόνο. Ο χρόνος αυτός δεν είναι πολύ μεγάλος για την οργάνωση και την ενεργοποίηση μιας προεκλογικής εκστρατείας. Όποιος από τους προεδρικούς υποψηφίους έχει κάνει βασικές κινήσεις που έχουν προηγηθεί θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση. Η προεκλογική του εκστρατεία θα εξελιχθεί ταχύτατα,” δήλωσε ο Ντέμερς.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί Δημοκρατικοί έχουν ασκήσει κριτική στην Ελίζαμπεθ Γουόρεν ότι οι κινήσεις της, λειτουργούν αποσπασματικά για τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Νοεμβρίου, η δράση της είναι γενικότερα συντονισμένη με τις εξελίξεις που δρομολογούνται στον ορίζοντα των προεδρικών εκλογών του 2020.

“Θέλεις να βγεις έξω όσο το δυνατό νωρίτερα, ώστε να μαζέψεις τα χρήματα που χρειάζεσαι και να εξασφαλίσεις την απαραίτητη πολιτική υποστήριξη. Ωστόσο, δεν θέλεις να εμφανιστείς πολύ νωρίς και κυρίως πριν από την πραγματοποίηση των ενδιάμεσων εκλογών. Υποθέτω ότι αυτή είναι η κλωστή που προσπαθούν περάσουν στην βελόνα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Ρόμπι Μουκ.

Μελετημένο «έγκλημα» το βίντεο της Ελίζαμπεθ Γουόρεν

Η στρατηγίστρια των Δημοκρατικών και πρώην σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2008 Πάτι Σόλις Ντόιλ χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση του βίντεο από την Ελίζαμπεθ Γουόρεν ως μία καλά μελετημένη κίνηση, που της επιτρέπει να δημοσιοποιήσει το μήνυμά της, αλλά και να δηλώσει ότι η ίδια, θα είναι απέναντι στον Τραμπ.

Παράλληλα, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν επιδιώκει στρέφοντας την δημόσια προσοχή στο οικογενειακό της δέντρο, αλλά και την επαγγελματική της πορεία, να προσελκύσει το ενδιαφέρον των σοβαρών ψηφοφόρων που επιλέγουν τον υποψήφιο που ψηφίζουν με τη λογική.

Ωστόσο, η Ντόιλ αμφισβήτησε την χρονική επιλογή των κινήσεων της Ελίζαμπεθ Γουόρεν επισημαίνοντας τη διαφοροποίησή της από τους άλλους εν δυνάμει διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών που επικεντρώνουν την προσοχή τους στις πολιτείες όπου αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας για τις προεδρικές εκλογές.

“Με ένα νεύμα, όλοι πηγαίνουν στην Αϊόβα υποστηρίζοντας τους Δημοκρατικούς που είναι υποψήφιοι σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες,” είπε η Ντόιλ για όσους Δημοκρατικούς ενδιαφέρονται για να θέσουν υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα.

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν είναι υποψήφια για την επανεκλογή της και η ίδια στις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου μήνα, ενώ δεν έχει επισκεφτεί την Αϊόβα, καθώς δεν έχει προγραμματίσει προεκλογικές εκδηλώσεις στην πολιτεία πριν από την διεξαγωγή των εκλογών του Νοεμβρίου.

Η γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη έχει στείλει μία σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε τοπικούς υποψηφίους προσφέροντας οικονομική υποστήριξη, ενώ κατά τις επόμενες ημέρες θα λάβει μέρος σε τηλεδιασκέψεις στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα των Δημοκρατικών στην Αϊόβα.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι και με πρώτο τον πρόεδρο Τραμπ, εμφανίζονται αποφασισμένοι να σηκώσουν το γάντι και να συντηρήσουν το θέμα στην επικαιρότητα. “Η πρόσφατη ‘αποκάλυψη’ που έκανε η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, αποτελεί ουσιαστική ένδειξη αναγνώρισης ότι το ζήτημα αυτό θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην προεκλογική της εκστρατεία για την διεκδίκηση της προεδρίας,” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μάικλ Ριντ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ (Politico)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις