Site icon NewsIT

Ο Έλληνας που έλυσε το γρίφο της ισχυρότερης έκρηξης σούπερ νοβα

13.12.2016 | 10:53
Ο Έλληνας που έλυσε το γρίφο της ισχυρότερης έκρηξης σούπερ νοβα

Ο Γιώργος Λελούδας είναι ο Έλληνας ανέτρεψε θεωρία αστρονόμων για την φωτεινότερη έκρηξη σούπερ – νόβα. Ή καλύτερα έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αφού μαζί με την ομάδα του ανακάλυψε ότι επρόκειτο για κάτι ακόμη πιο συναρπαστικό... τον θάνατο ενός τεράστιο άστρου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Πέρσι, οι αστρονόμοι είχαν ενθουσιαστεί καθώς πίστευαν ότι είχαν καταγράψει την ισχυρότερη έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα (σούπερ-νόβα) στα χρονικά.

Ενδεικτικά, το μέγεθος της ήταν τόσο μεγάλο που είχε εκπέμψει μια λάμψη φωτός μισό τρισεκατομμύριο φορές πιο λαμπρή από τον Ήλιο και 20 φορές πιο έντονη από όλη μαζί τη λάμψη του γαλαξία μας. 

Ωστόσο, ερευνητές με επικεφαλής τον Έλληνα αστρονόμο Γιώργο Λελούδα ανακάλυψαν ότι η αλήθεια είναι άλλη… Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα – ή τουλάχιστον κατά πάσα πιθανότητα – επρόκειτο για τον θάνατο ενός τεράστιου άστρου, το οποίο έκανε το λάθος να περάσει πολύ κοντά από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Ο βίαιος θάνατος του άστρου, το οποίο «καταβροχθίσθηκε» από την μαύρη τρύπα, ήταν ένα από τα πιο θεαματικά κοσμικά συμβάντα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί σε ένα μακρινό γαλαξία σε απόσταση τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών από τη Γη (το συμβάν έχει ονοματιστεί ASASSΝ-15lh).

Μάλιστα, την συγκεκριμένη διαπίστωση τη δημοσίευαν και στο περιοδικό αστρονομίας “Nature Astronomy”, και όπως είπαν κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα συνδυάζοντας παρατηρήσεις δέκα μηνών από επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και το Hubble της NASA.

Ο Γιώργος Λελούδας, ο οποίος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ και του Κέντρου Σκοτεινής Κοσμολογίας του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ της Δανίας ανέφερε: «Μια τεράστια μαύρη τρύπα ασκεί πελώριες βαρυτικές δυνάμεις πάνω σε οποιοδήποτε άστρο που την πλησιάζει πολύ και βασικά το κάνει κομμάτια, μετατρέποντάς το σε σπαγκέτι».

Ένας τέτοιος θάνατος άστρου από μαύρη τρύπα είχε παρατηρηθεί μόνο δέκα φορές έως τώρα, αλλά κανείς δεν ήταν τόσο θεαματικός όσο ο συγκεκριμένος. Η “φονική” περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα στο κέντρο του μακρινού γαλαξία εκτιμάται ότι έχει μάζα τουλάχιστον 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο.

Ο Γιώγργος Λελούδας αποφοίτησε το 2001 από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία. Από το 2014 είναι ερευνητής στο ισραηλινό Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version