Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Έλληνας ομογενής ύποπτος για τη δολοφονία του μαφιόζου Τζέιμς Μπούλτζερ

Έλληνας ομογενής ύποπτος για τη δολοφονία του μαφιόζου Τζέιμς Μπούλτζερ

Η εκτέλεση του Τζέιμς “Γουάιτι” Μπούλτζερ μέσα σε ομοσπονδιακή φυλακή πριν από μερικές μέρες είχε προκαλέσει αίσθηση. Ο 89χρονος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς γκάνγκστερ των ΗΠΑ. Οι ύποπτοι για τη δολοφονία του είναι δυο. Ο ένας είναι ο Έλληνας ομογενής Fotios «Freddy» Geas.

Ο Φώτιος “Φρέντι” Γκίας (Fotios “Freddy” Geas) θεωρείται ένας από τους δυο βασικούς υπόπτους για τη δολοφονία του “αφεντικού” της μαφίας στη Βοστώνη, του διαβόητου Τζέιμς “Γουάιτι” Μπούλτζερ (James «Whitey» Bulger).

Η Boston Globe και οι New York Times αναφέρουν πως ο 51χρονος Γκίας, με καταγωγή από την Ελλάδα, είναι ο ένας από τους υπόπτους της δολοφονίας του Μπούλτζερ. Και φαίνεται πως δεν έχασε χρόνο. Ο 89χρονος γκάνγκστερ, αρχηγός της μαφίας στη Βοστώνη, δολοφονήθηκε στη φυλακή Χάζελτον της Δυτικής Βιρτζίνια λίγες ώρες αφού μεταφέρθηκε εκεί.

Ήταν Δευτέρα όταν ο Μπούλτζερ μεταφέρθηκε στο Χάζελτον και βρέθηκε νεκρός μια μέρα μετά. Ο δολοφόνος τον είχε χτυπήσει μέχρια θανάτου με κλειδαριά που είχε βάλει σε κάλτσα, ενώ τα μάτια του θύματος ήταν μερικώς βγαλμένα.

Ο Φώτιος “Φρέντι” Γκίας, εκτίει ποινή ισόβιας μετά την καταδίκη του τον Σεπτέμβριο του 2011, για τον φόνο του αρχηγού της μαφίας «Big Al’ Bruno», το 2003. Αμέσως μετά τη δολοφονία του διαβόητου γκάνγκστερ (σ.σ. η ζωή του Μπούλτζερ είχε γίνει ταινία με τον Τζόνι Ντεπ το 2015), ο Έλληνας ομογενής μεταφέθηκε στην απομόνωση των φυλακών. Για την ώρα δεν συνεργάζεται με τις αρχές.

Ο Fotios “Freddy” Geas

Ο Γκίας θεωρείται ένας από τους πιο σκληρούς εκτελεστές της Μαφίας. Μπήκε στο στόχαστρο ως ύποπτος γιατί είναι γνωστός για την αντιπάθειά του για τα “καρφιά” (σ.σ. τους πληροφοριοδότες των αρχών, όπως ο Μπούλτζερ που συνεργαζόταν με το FBI). Ίσως όμως αυτός να μην είναι ο μοναδικός λόγος. Ο Γκίας φαίνεται να είχε ακόμη έναν λόγο να μισεί τον Μπούλτζερ. Σύμφωνα με τον πρώην δικηγόρο του, ο Έλληνας ομογενής πίστευε ότι ο 89χρονος γκάνγκστερ είχε βοηθήσει να παγιδευτεί για φόνο ένας φίλος του.

Ο βίος και η πολιτεία του Fotios “Freddy” Geas

Ο Fotios “Freddy” Geas και ο αδερφός του Τάι, 46 ετών πια, είναι σεσημασμένοι και η δράση τους ξεκίνησε από την πόλη West Springfield. Δεν άργησαν να γίνουν φόβος και τρόμος στη δυτική Μασαχουσέτη.

Από πολύ νεαρή ηλικία, έφηβοι ακόμα, άρχισαν να έχουν μπλεξίματα με το νόμο. Ο Τάι Γκίας ήταν 17 ετών όταν καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλακή για πυροβολισμούς με τουφέκι στον αέρα, κατά τη διάρκεια σχολικού αγώνα χόκεϊ.

https://twitter.com/politicsonedge/status/1057459297297285127

Από μικρός είχε μπλεξίματα και ο Φώτιος “Φρέντι” Γκίας. Ήταν ιδιαίτερα βίαιος με όσους θεωρούσε “καρφιά” των αρχών αλλά και όσους κακοποιούσαν ή σκότωναν γυναίκες. Κάποτε είχε απειλήσει να σκοτώσει μάρτυρα που επρόκειτο να καταθέσει σε βάρος του αδερφού του…

Τα δυο αδέρφια ήταν γνωστά στις αρχές ως «δύναμη κρούσης» και δρούσαν υπό τις εντολές του αρχηγού της μαφίας Άντονι Αριλότα. Δεδομένης της ελληνικής καταγωγής τους, δεν μπορούσαν να είναι «πλήρη» μέλη της ιταλικής μαφίας. Αλλά είχαν «επίσημη έγκριση» για τη δράση τους, σύμφωνα με τις αρχές του Σπρίνγκφιλντ.

Ο ιδιωτικός ερευνητής, Ted McDonough, δήλωσε στην «Boston Globe» πως «κανείς δεν έμπλεκε μαζί τους και ειδικά με τον Φώτιο», επειδή ήταν αδίστακτοι και ικανοί για όλα.

Ποιος ήταν ο Τζέιμς Γουάιτι Μπούλτζερ

Για χρόνια ζούσε διπλή ζωή, αφού ήταν πληροφοριοδότης του FBI. Ο Μπούλτζερ υπήρξε ένας από τους πλέον διαβόητους γκάνγκστερ όχι μόνο της Μασαχουσέτης αλλά των ΗΠΑ.

Ο Μπούλτζερ γεννήθηκε το 1929 και μεγάλωσε στο Σάουθ Μπόστον. Τον αποκαλούσαν «Γουάιτι» επειδή είχε ανοιχτά ξανθά μαλλιά, αλλά λέγεται ότι σιχαινόταν αυτό το παρατσούκλι και προτιμούσε να τον φωνάζουν απλώς «Τζίμι». Όταν ήταν έφηβος εντάχθηκε στη συμμορία Σάμροκς. Συνελήφθη και κατέληξε σε αναμορφωτήριο ανηλίκων.

Τον Αύγουστο του 2013 ο Μπούλτζερ κρίθηκε ένοχος για 11 δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, όπως εκβιασμούς, και καταδικάστηκε σε δις ισόβια συν πέντε χρόνια κάθειρξη. Είχε προσπαθήσει σκληρά να αποφύγει τη φυλακή καθώς μεταξύ άλλων, σκότωσε μάρτυρες κατηγορίας, δωροδοκούσε διεφθαρμένους αστυνομικούς και έζησε ως φυγόδικος επί 16 χρόνια. Τον πρόδωσε όμως ένα πρώην μοντέλο από την Ισλανδία η οποία έδωσε τις αρχικές πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψή του, τον Ιούνιο του 2011, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας, όπου ζούσε με την επί πολλά χρόνια σύντροφό του.

Ο γκάνγκστερ Μπούλτζερ και η συμμορία Γουίντερ Χιλ δρούσαν επί περισσότερα από 20 χρόνια στην ιρλανδέζικη συνοικία Σάουθ Μπόστον. Στις δραστηριότητές τους περιλαμβάνονταν τοκογλυφία, εκβιασμοί, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, δολοφονίες. Και όλα με την σιωπηρή έγκριση ενός πράκτορα του FBI που «έκανε τα στραβά μάτια» ώστε να του παρέχουν πληροφορίες για άλλους γκάνγκστερ της πόλης.

Ο Μπούλτζερ, τον οποίο υποδύθηκε ο Τζόνι Ντεπ στην ταινία Black Mass το 2015, ήταν γνωστός για τη βαναυσότητα του και την ευερεθιστότητα του. Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι στραγγάλισε δύο γυναίκες με τα χέρια του και βασάνισε επί ώρες έναν άνδρα, πριν να τον πυροβολήσει στο κεφάλι.

Με πληροφορίες από ekirikas.com και Boston Globe

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις