Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

«Ελπίζω να μην υπέφερε» – Συγκλονίζουν οι γιοί του Τζαμάλ Κασόγκι – video

«Ελπίζω να μην υπέφερε» – Συγκλονίζουν οι γιοί του Τζαμάλ Κασόγκι – video

Έκκληση στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να τους παραδοθεί η σορός του πατέρα τους για να τον θάψουν στη Μεδίνα έκαναν οι γιοι του Τζαμάλ Κασόγκι. Σαλάχ και Αμπντάλα Κασόγκι μίλησαν στο CNN και συγκλόνισαν.

Έχει περάσει ένας μήνας πια από το μοιραίο μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου όταν ο Τζαμάλ Κασόγκι μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη αλλά δεν βγήκε ποτέ ζωντανός από εκεί. Ένα μήνα μετά τη δολοφονία του πατέρα τους, οι γιοι του, Σαλάχ και Αμπντουλάχ, παραχώρησαν την πρώτη τους συνέντευξη, στο CNN και είχαν μόνο μια έκκληση να κάνουν: να μπορέσουν να θάψουν τον πατέρα τους.

Ο 35χρονος Σαλάχ και ο 33χρονος Αμπντουλάχ μίλησαν για την απώλεια του πατέρα τους. Μίλησαν για έναν άνθρωπο θαρραλέο, γενναιόδωρο, έναν άνθρωπο που δεν ήταν ούτε εξτρεμιστής ούτε καν αντιφρονών.

«Πραγματικά ελπίζω πως ό,τι έγινε δεν ήταν οδυνηρό για εκείνον ή να ήταν γρήγορο. Ή ότι είχε έναν ήρεμο θάνατο» είπε ο Αμπντουλάχ Κασόγκι, μιλώντας για τη δολοφονία του πατέρα του.

Οι γιοι του Τζαμάλ Κασόγκι δεν έκρυψαν πως χωρίς το πτώμα του πατέρα τους, η οικογένειά τους δεν είναι σε θέση να θρηνήσει ή να διαχειριστεί το συναισθηματικό βάρος του θανάτου του. «Δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση, αυτός δεν ήταν καθόλου φυσιολογικός θάνατος. Το μόνο που θέλουμε τώρα είναι να τον κηδέψουμε στο (νεκροταφείο) Αλ Μπάκι, στη Μεδίνα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του», δήλωσε ο Σάλαχ Κασόγκι. «Μίλησα για αυτό με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας κι ελπίζω ότι θα γίνει σύντομα», πρόσθεσε.

Ο Αμντουλάχ (αριστερά) και ο Σαλάχ Κασόγκι μιλούν στο CNN

Ο Σαλάχ Κασόγκι, που αναγκάστηκε στις 24 Οκτωβρίου να συναντηθεί με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας (σ.σ. τον άνθρωπο που κατά πολλούς έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του 59χρονου δημοσιογράφου). Μια μέρα μετά έφυγε από το Ριάντ για τις ΗΠΑ.

Ο 35χρονος άνδρας είπε ότι ο βασιλιάς Σαλμάν τον διαβεβαίωσε προσωπικά πως αυτοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του πατέρα του θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. «Το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι θα γίνει», δήλωσε.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως θα αναπαυθεί εν ειρήνη. Μέχρι τώρα, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι νεκρός. Δεν το έχω χωνέψει συναισθηματικά», είπε και πρόσθεσε πως υπήρξε πολλή «παραπληροφόρηση» σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του.

Ο Σάλαχ διέψευσε στη συνέντευξη την κατηγορία ότι ο πατέρας του υποστήριζε το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Μίλησε επίσης για τη χειραψία του με τον πρίγκιπα διάδοχο, που σχολιάστηκε από πολλούς. Αλλά για εκείνον η υπερ-ανάλυση είναι υπερβολική.

Ο Σαλάχ Κασόγκι με τον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας – Φωτογραφία Reuters

Ο 35χρονος Σαλάχ Κασόγκι πρόκειται να επιστρέψει στη δουλειά του σε τράπεζα της Τζέντα άμεσα. Τόσο ο ίδιος όσο και τα αδέρφια του (εκτός από τον Αμπντουλάχ, ο Τζαμάλ Κασόγι είχε και δυο κόρες, την 27χρονη Νόχα και την 25χρονη Ραζάν) συνεχίζουν να μένουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ερωτηθείς για το πώς πρέπει να θυμούνται τον πατέρα του, ο Σάλαχ απάντησε «ως έναν μετριοπαθή άνθρωπο, που είχε κοινές αξίες με όλους (…) έναν άνθρωπο που αγαπούσε τη χώρα του, που πίστευε πολύ σε αυτήν και τις δυνατότητές της». Ο Τζαμάλ Κασόγκι «δεν ήταν ποτέ αντιφρονών. Πίστευε στη μοναρχία, ότι αυτή είναι το στοιχείο που κρατάει ενωμένη τη χώρα. Και πίστευε στον μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη», συμπλήρωσε.

Φωτογραφία CNN

Ο Αμπντουλάχ Κασόγκι ήταν ο τελευταίος από την οικογένεια που είδε τον Τζαμάλ ζωντανό. Ο 33χρονος μένει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη να δει τον πατέρα του. Όπως αποκάλυψαν οι γιοι του, ο Τζαμάλ Κασόγκι προγραμμάτιζε να φύγει από τις ΗΠΑ και να ζήσει στην Τουρκία για να είναι κοντά στα παιδιά και τα εγγόνια του. Επρόκειτο άλλωστε να παντρευτεί την Hatice Cengiz. Ο επικείμενος γάμος του κι ένα έγγραφο που χρειαζόταν ήταν ο λόγος που βρέθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο.

Αρχικά, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, δεν παραδέχονταν ότι ο Κασόγκι πέθανε μέσα στο προξενείο της χώρας. Πέρασαν πάνω από δυο εβδομάδες για να παραδεχτούν ότι είναι νεκρός αλλά ο θάνατός του οφειλόταν σε… καυγά. Όταν ο κλοιός τον αποκαλύψεων άρχισε να κλείνει, χαρακτήρισαν το φόνο του προμελετημένο και συνέλαβαν 18 άτομα.

REUTERS

Τούρκοι αξιωματούχοι και ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί κατηγόρησαν τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ότι διέταξε τον φόνο, κατηγορία που το Ριάντ διαψεύδει.

Το πτώμα του Κασόγκι δεν έχει βρεθεί. Οι σαουδαραβικές αρχές έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι διενεργούν έρευνα.

Με πληροφορίες από CNN και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις