Κόσμος

Ελβετία: Επαναπάτρισε δύο αδερφές – Είχαν μεταφερθεί από τη μητέρα τους στη Συρία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δύο αδερφούλες από την Ελβετία που είχαν απαχθεί από τη μητέρα τους και είχαν μεταφερθεί στη Συρία επέστρεψαν πίσω στη χώρα τους. Για πρώτη φορά η Ελβετία επαναπάτρισε παιδιά που διέμεναν σε καταυλισμό τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία ο οποίος είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων μαχητών, επιβεβαίωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία Εξωτερικών Θεμάτων (DFAE).

«Είναι η πρώτη φορά που η Ελβετία πραγματοποιεί έναν τέτοιο επαναπατρισμό», επεσήμανε η DFAE. Σε ανάρτησή της στο Twitter που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα το βράδυ η DFAE ανακοίνωσε ότι «επαναπάτρισε δύο ανήλικα παιδιά από τον καταυλισμό Ροζ που βρίσκεται στη βορειοανατολική Συρία».

Αφού πέρασαν στο Ιράκ, τα παιδιά στη συνέχεια έφτασαν στην Ελβετία.Η DFAE εξήγησε σε ανακοίνωσή της ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις αρχές που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του καταυλισμού όπου διέμεναν τα παιδιά.

Εξάλλου «αυτός ο επαναπατρισμός έγινε με τη συναίνεση της μητέρας (των παιδιών) και του δικηγόρου της, καθώς και στο πλαίσιο της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της 8ης Μαρτίου 2019 η οποία επιτρέπει, μετά την εξέταση (της κάθε υπόθεσης) και βάσει του συμφέροντος των παιδιών, τον επαναπατρισμό ανηλίκων».

«Για λόγους προστασίας των ανηλίκων και της ιδιωτικότητάς τους», οι ελβετικές αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα άλλες λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Σύμφωνα με το RTS, τα δύο παιδιά – δύο αδερφούλες ηλικίας 9 και 15 ετών – είχαν απαχθεί το 2016 από τη μητέρα τους, η οποία πήγε στη Συρία, σε μια περιοχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. 

Τον Μάρτιο του 2019 οι ελβετικές αρχές είχαν εκτιμήσει ότι στη ζώνη σύγκρουσης μεταξύ Συρίας και Ιράκ βρίσκονταν περίπου 20 άνθρωποι (άνδρες, γυναίκες και παιδιά), Ελβετοί πολίτες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo
«Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ» επιμένει ο αμερικανικός στρατός – Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες μεταξύ διπλωματών στο Μπούργκενστοκ κοντά στην Λουκέρνη με στόχο την διατήρηση του διαλόγου επί την προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Vessels in the Strait of Hormuz near the beach of Bandar Abbas, Iran, June 17, 2026. Amirhosein Khorgooi/ISNA/via WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA.