Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Εμανουέλ Μακρόν: Ο σύγχρονος Ναπολέων στο τιμόνι της Γαλλίας!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Τόλμησε, λοιδορήθηκε, αλλά τελικά… κέρδισε! Αυτή είναι η ιστορία του Εμανουέλ Μακρόν, του “αντάρτη” που θέλει να γίνει… Ναπολέων!

Υπηρέτησε στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ ως υπουργός Οικονομίας. Αλλά κάποια στιγμή (ίσως και βλέποντας τον κατήφορο του Γάλλου προέδρου) αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί και αποφάσισε να κατέβει ως ανεξάρτητος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Ήταν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, αφού πήρε άνετη νίκη με κάποια αποτελέσματα να του δίνουν ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 66%!

Ο Εμανουέλ Μακρόν, λοιπόν, τα κατάφερε και γίνεται από απόψε ο νεότερος πρόεδρος της ιστορία της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα και θα μπεί στο Ελιζέ πριν καν συμπληρώσει τα 40 του χρόνια!

Είδε τα… παράθυρα

Αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, δύο μόλις χρόνια αφού ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας. Ήθελε να στείλει μήνυμα κατά του κατεστημένου και δεν άργησε να γίνει το φαβορί για τη νίκη στις πιο αβέβαιες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Πολλοί αποδίδουν την πρωτοφανή του άνοδο στην ανάγκη των Γάλλων για νέα πρόσωπα, παράλληλα με την αναπάντεχη πτώση πολλών παραδοσιακών αντιπάλων του. Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια για την τρέχουσα κατάσταση, ο Μακρόν έχει δεσμευθεί να κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές.

Αφού φοίτησε στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, έκανε περιουσία την περίοδο που εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Rothschild, όπου κέρδισε το παρωνύμιο «ο Μότσαρτ των οικονομικών» όταν το 2012 συμβούλευσε τη Nestle να εξαγοράσει έναντι 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μια μονάδα της Pfizer.

Αφού έφυγε από τη Rothschild εντάχθηκε στην ομάδα του απερχόμενου Γάλλο προέδρου Φρανσουά Ολάντ, το 2012, και γρήγορα έγινε υπουργός Οικονομίας. Εκεί καταφέρθηκε ενάντια σε βασικές αρχές του κοινωνικού μοντέλου, όπως η εβδομάδα των 35 ωρών και η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα.

Ου λα λα! Μπριζίτ Τρονιέ, η επιτομή της γαλλικής κομψότητας! [pics]

Αυτά ήταν μηνύματα που τον έκαναν έναν από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γαλλία, ένα μεγάλο επίτευγμα για έναν πρώην τραπεζίτη σε μια χώρα όπου πολλοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τον κόσμο της οικονομίας, αν και πολλοί στην αριστερά δεν τον εμπιστεύονται.

Φιλοδοξία του Μακρόν είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Όταν παραιτήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο για να ιδρύσει το κίνημα «Εμπρός!» πολλοί επικριτές του θεώρησαν ότι θα είναι ένας διάττων αστέρας στην πολιτική. Όμως με τους Σοσιαλιστές διχασμένους και τον κεντροδεξιό του αντίπαλο Φρανσουά Φιγιόν να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, ο Μακρόν βρέθηκε στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφους.

Έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και με την προσωπική του ζωή. Παντρεύτηκε την πρώην καθηγήτριά του, Μπριζίτ Τρονό, την οποία γνώρισε όταν εκείνη ήταν 37 ετών, παντρεμένη με τρία παιδιά και εκείνος μόλις 17 ετών. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον 40χρονο Ματιέ Γκαλέ, τον Διευθύνων Σύμβουλος του Radio France.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε