Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Εμπειρογνώμωνες κατά της Εμπορίας Ανθρώπων καλούν την Ουκρανία να πάρει μέτρα κατά του τράφικινγκ

Εμπειρογνώμωνες κατά της Εμπορίας Ανθρώπων καλούν την Ουκρανία να πάρει μέτρα κατά του τράφικινγκ

Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία, κυρίως οι γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ), αποτελούν ομάδες ευάλωτες για τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων (τράφικινγκ), σημειώνει στην πρώτη της έκθεση για την Ουκρανία, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων κατά της Εμπορίας Ανθρώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRETA).

Με έκθεση της που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων κατά της Εμπορίας Ανθρώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings, GRETA), χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ουκρανία για την ανάπτυξη του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αλλά υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν μία σειρά από άμεσα μέτρα, για την αντιμετώπιση του τράφικινγκ στη χώρα.

Πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την εμπορία ανθρώπων και την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της εμπορίας, επισημαίνεται. Ακόμη, συνιστάται να δοθεί προσοχή στην ανάγκη για την αντιμετώπιση των τάσεων που μόλις προκύπτουν, όπως η αύξηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση της εργασίας, την εσωτερική διακίνηση και την εμπορία αλλοδαπών στην Ουκρανία, τονίζεται στην έκθεση.

Παράλληλα, η GRETA εκφράζει την βαθιά της ανησυχία για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία στην ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Οι ολοένα περισσότεροι εσωτερικά εκτοπισμένοι, κυρίως οι γυναίκες, παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην δράση των κυκλωμάτων του τράφικινγκ στη χώρα, επιμένει η GRETA, που καλεί τις αρχές να ερευνούν και να διώκουν αποτελεσματικά αυτά τα αδικήματα, να εκπαιδεύσουν και να εξειδικεύσουν ερευνητές, δικαστές και εισαγγελείς.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι, παρά την καθιέρωση μιας διαδικασίας για την αναγνώριση των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων το 2012, ο αριθμός των ατόμων στα οποία χορηγείται το καθεστώς του θύματος από το Υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής της Ουκρανίας είναι χαμηλός και GRETA ανησυχεί ότι η διαδικασία βασίζεται, μόνον στις μαρτυρίες των ίδιων των θυμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το Trafficking «βασιλεύει», η Ελλάδα δε συμμορφώνεται

Νορβηγία: Εκατοντάδες γυναίκες συνεχίζουν να πέφτουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων

Μπαν Κι Μουν: Το τράφικινγκ το μεγαλύτερο πρόβλημα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε