Σάββατο, 15 Ιουν.
29oC Αθήνα

Εμπραχίμ Ραϊσί: Εκατομμύρια άνθρωποι στην κηδεία του Ραϊσί στην Τεχεράνη – Την Πέμπτη η ταφή

Εμπραχίμ Ραϊσί: Εκατομμύρια άνθρωποι στην κηδεία του Ραϊσί στην Τεχεράνη – Την Πέμπτη η ταφή
Reuters

Εκατομμύρια άνθρωποι ακολούθησαν σήμερα Τετάρτη (22.5.24) στην Τεχεράνη τη νεκρική πομπή του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε την περασμένη Κυριακή (19.5.24).

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φαίνεται στις τηλεοπτικές εικόνες να ηγείται της προσευχής μπροστά από τα φέρετρα των θυμάτων του δυστυχήματος.

Στη συνέχεια η πομπή προχώρησε από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης προς την Πλατεία Ελευθερίας κατά μήκος δρόμων που ήταν γεμάτοι πενθούντες.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη την Κυριακή σε ορεινή περιοχή του βορειοδυτικού Ιράν.

Πενθήμερο εθνικό πένθος

Μετά τη συντριβή, ο Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος που λήγει την Παρασκευή.

Στη σημερινή επικήδεια τελετή συμμετείχαν πολυάριθμοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί εκπρόσωποι καθώς και ξένοι αξιωματούχοι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Την Πέμπτη η ταφή

Ο Ραϊσί πρόκειται να ταφεί αύριο, Πέμπτη, στη γενέτειρά του, τη Μασχάντ, στο ιερό του Ιμάμη Ρεζά, του όγδοου ιμάμη του σιιτικού ισλάμ.

Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι φιλικών κρατών αναμένεται να συμμετάσχουν, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

Η εταιρεία κρατικών σιδηροδρόμων του Ιράν έχει οργανώσει ειδικά δρομολόγια για τη μεταφορά πενθούντων από την Τεχεράνη στη Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν.

Ο θάνατος του Ραϊσί προκάλεσε μικτές αντιδράσεις στο Ιράν. Ενώ υπόστηρικτές του ισλαμικού καθεστώτος της χώρας θρήνησαν την απώλεια μιας σημαντικής πολιτικής φυσιογνωμίας, επικριτές υπογράμμισαν την αύξηση της καταπίεσης στη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις