Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Τραμπ! Φεύγει από την UNESCO και το Ισραήλ

Τραμπ Ισραήλ UNESCO
Φωτογραφία Αρχείου: EPA

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να πάρει τις ΗΠΑ και να… φύγει από την UNESCO για τα “μάτια” του Ισραήλ. Θα καθόταν το ίδιο το εβραϊκό κράτος;

Όχι είναι η απάντηση. Λίγες ώρες μετά την απόφαση Τραμπ που σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κι εκείνο θα αποχωρήσει από την UNESCO.

Θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, που σε μια πρωτοφανή κίνηση, ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την UNESCO λόγω της αντιισραηλινής στάσης που (θεωρεί ότι) τηρεί η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Με εντολή… Νετανιάχου

Ήδη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου “έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να προετοιμάσει την αποχώρηση του Ισραήλ από την Οργάνωση, παράλληλα με τις ΗΠΑ” αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

“Η UNESCO έχει εξελιχθεί σε θέατρο του παραλόγου όπου διαστρεβλώνεται η ιστορία αντί να διαφυλάσσεται”, πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Αντί… ισραηλινή η UNESCO

Με μια απόφαση που σόκαρε τους πάντες, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την UNESCO.

«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Αντανακλά τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις ολοένα κι αυξανόμενες οφειλές προς την UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση του οργανισμού και τη συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ στους κόλπους της» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να «παραμείνουν δεσμευμένες… με την ιδιότητα του κράτους μη μέλους – παρατηρητή προκειμένου να συνεισφέρουν τις απόψεις, τις οπτικές και την εμπειρία τους».

Οι ΗΠΑ διατηρούν το καθεστώς του παρατηρητή, διευκρίνισε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας ότι η αποχώρησή τους θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου.

“Λυπούμαστε…”

Η γενική διευθύντρια UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα εξέφρασε τη «βαθιά της λύπη».

Διευκρίνισε πως ενημερώθηκε επισήμως σχετικά από τις ΗΠΑ. Υπογράμμισε πως η απόφαση των ΗΠΑ συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.

«Η καθολικότητα είναι απαραίτητη για την αποστολή της UNESCO με στόχο την οικοδόμηση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας ενώπιον του μίσους και της βίας, μέσω της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» υπογράμμισε σε ένα δελτίο τύπου η Μπόκοβα.

Οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να διακόψουν τη συμβολή τους στον προϋπολογισμό του οργανισμού το 2011. Αιτία η απόφαση του οργανισμού να αποδεχθεί τους Παλαιστινίους ως πλήρες μέλος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις