Κόσμος

Εμβόλια κορονοϊού: Έτοιμη η Γερμανία να συζητήσει με τη Ρωσία για το Sputnik V

Το Βερολίνο θα ξεκινήσει συζητήσεις με τη Ρωσία για το ενδεχόμενο να αγοράσει το εμβόλιο Sputnik V κατά του κορονοϊού, εφόσον αυτό λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη (8/4) ο Ομοσπονδιακός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν. 

«Εξήγησα εκ μέρους της Γερμανίας στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ ότι θα συζητήσουμε διμερώς με τη Ρωσία, αρχικά για να γνωρίζουμε ποιες ποσότητες (του εμβολίου) και πότε θα μπορούσαν να παραδοθούν», επεσήμανε ο Γενς Σπαν, μιλώντας στον περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό WDR. Ο Γερμανός υπουργός δικαιολόγησε την απόφασή του εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διαπραγματευθεί εξ ονόματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ για την αγορά του Sputnik V, όπως είχε κάνει με άλλα εμβόλια κατά της covid-19.

Σημειώνεται ότι το θέμα της χρήσης του ρωσικού εμβολίου είναι αμφιλεγόμενο στην Ευρώπη. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει πρόσφατα τη Ρωσία ότι το χρησιμοποιεί ως εργαλείο «προπαγάνδας».

«Οι παραδόσεις (του ρωσικού εμβολίου) θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τους δύο με τέσσερις, πέντε επόμενους μήνες για να μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στην τρέχουσα κατάσταση» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εμβολίων που χορηγούνται, διευκρίνισε ο Σπαν, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία.

Καθώς δεν μπορούσε να παράξει το Sputnik V σε επαρκείς ποσότητες, η Μόσχα έδωσε προτεραιότητα στον ρωσικό πληθυσμό και μέχρι τώρα έχει εξαγάγει περιορισμένο αριθμό εμβολίων κατά της covid-19 στο εξωτερικό.

Η Γερμανία χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή τρία εμβόλια κατά της covid-19, αυτό των Pfizer/BioNTech, της Moderna και της AstraZeneca υπό όρους. Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να διανεμηθεί τις επόμενες εβδομάδες στις χώρες της ΕΕ.

Η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη (7/4) ότι θα διαπραγματευθεί «ένα προκαταρκτικό συμβόλαιο» με τη Ρωσία για την αγορά 2,5 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik V, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι γερμανικές αρχές, που ανησυχούν έντονα για το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, δέχονται πιέσεις καθώς μόνο το 13% του πληθυσμού της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου τρεις μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού.

Το Βερολίνο έχει δεσμευθεί ότι όλοι όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 θα μπορέσουν να λάβουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Με παρέμβαση Τραμπ αποφυλακίζεται ο καταδικασμένος για διαφθορά Ρεπουμπλικάνος πρώην βουλευτής Τζορτζ Σάντος
Κατηγορούμενος για αντιποίηση ταυτοτήτων και κατάχρηση κεφαλαίων δωρητών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2022, ο 37χρονος πρώην βουλευτής ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε τον Απρίλιο
Ο Τζορτζ Σάντος
Στο «τραπέζι» ανταλλαγή Τomahawk με drone μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας – «Θα πείσω τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο» είπε ο Τραμπ στη συνάντηση με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας - «Έχω επιλύσει 8 πολέμους, αυτός θα είναι ο 9ος» είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος
Στο «τραπέζι» ανταλλαγή Τomahawk με drone μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας – «Θα πείσω τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο» είπε ο Τραμπ στη συνάντηση με τον Ζελένσκι
Ο Πούτιν θέλει να δει τον Τραμπ στη Βουδαπέστη αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει κάποια εναέρια εμπόδια – Η περίπλοκη διαδρομή για να φτάσει
Αν ο Πούτιν θέλει να «παίξει» ακόμα πιο ασφαλώς, θα μπορούσε να πετάξει μέσω της Τουρκίας, γύρω από τη νότια ακτή της Ελλάδας και στη συνέχεια να ανέβει μέσω του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin στην κορυφή της σκάλας του Ilyushin Il-96-300 με το οποίο ταξίδεψε για να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump στο Anchorage της Alaska