Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Εμβόλιο Astra Zeneca: Πανηγυρίζουν οι Βρετανοί, σκεπτικοί οι ευρωπαίοι για την γρήγορη έγκρισή του

Εμβόλιο Astra Zeneca: Πανηγυρίζουν οι Βρετανοί, σκεπτικοί οι ευρωπαίοι για την γρήγορη έγκρισή του

Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, με το οποίο οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, μίλησε για ένα «Πραγματικά καταπληκτικό νέο» και για «θρίαμβο για την βρετανική επιστήμη». «Τώρα θα εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το ταχύτερον», είπε.

Όμως, η Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας έχει διαφορετική άποψη. «Είναι ένα κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες…ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) δίνει έγκριση. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα είναι ασαφής και τα πολλά λάθη και οι ανακοινώσεις έχουν περιπλέξει την ερμηνεία των δεδομένων», είπε.

Ο Ντάνι Ολτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου από την άλλη, είπε: «Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν με ελαφρότητα όρους όπως «ανατρεπτικός παράγοντας» , αλλά ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Αυτήν την στιγμή, ο ιός αποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί να σαρώσει και τις πλέον δρακόντειες προσπάθειές μας να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης περιορίζοντας τις επαφές. Για να βγούμε από αυτό το φιάσκο δεν υπάρχει εναλλακτική στην δημιουργία υψηλού επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πλειονότητα του πληθυσμού. Με την σημερινή ανακοίνωση, αυτό γίνεται εφικτό. Περιμένω την μοντελοποίηση, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτό το γεγονός θα επιταχύνει κατά πολλούς μήνες τις εξελίξεις. Ανοσοποιημένος πληθυσμός προς την άνοιξη αρχίζει να μοιάζει εφικτός στόχος».

Αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση

Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερη δόσης, δήλωσε αξιωματούχος που συμμετείχε στην διαδικασία της έγκρισης του εμβολίου από την βρετανική ρυθμιστική αρχή.

«Η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, μέχρι και 80%, όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση, για τον λόγο αυτόν κάναμε αυτή την σύσταση», δήλωσε ο Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων.

«Εξετάσαμε και το πρωτόκολλο της μισής δόσης, το οποίο πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά θεωρήσαμε ότι τα αποτελέσματά του δεν έχουν αποδειχθεί μέσω πλήρους ανάλυσης», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάσθηκε η θετική γνωμοδότηση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής (MHRA).

Αλλος βρετανός γιατρός και αρμόδιος για την Covid-19 στην Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού δήλωσε ότι μία δόση του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι κατά περίπου 70% αποτελεσματική 21 ημέρες μετά και πριν από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

«Στα δεδομένα που μας δόθηκαν, και δεν είμαι βέβαιος ότι είναι δημοσιευμένα στο σύνολό τους, υπολογίσθηκε η αποτελεσματικότητα ανάμεσα στην 22η ημέρα μετά την πρώτη δόση και την ημέρα χορήγησης της δεύτερης δόσης και το αποτέλεσμα είναι γύρω στο 70%», δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Τα χρηματιστήρια πάντως ψήφισαν εμβόλιο

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών σήμερα καθώς η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο για την COVID-19 που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ τα στοιχήματα για μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και οι προσπάθειες μαζικών εμβολιασμών προκάλεσαν ελπίδες για ισχυρότερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος.

Η μετοχή της AstraZeneca σημείωνε άνοδο 1,3%, έχοντας αυξηθεί 3,3% νωρίτερα εν αναμονή της είδησης. Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι η έγκριση αφορά το σύστημα των δύο δόσεων και ότι το εμβόλιο εγκρίθηκε για χρήση για έκτακτη προμήθεια καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει μία νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ήταν υποτονικές λόγω των μικρών όγκων συναλλαγών στην εορταστική περίοδο. Ο γερμανικός δείκτης DAX ήταν σταθερός, ενώ οι γαλλικές και οι ισπανικές μετοχές υποχωρούσαν 0,1%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις