Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Εμβόλιο Pfizer – Κορονοϊός: Έτοιμη να δώσει έγκριση η FDA

κορονοϊός εμβόλιο Pfizer

Εν αναμονή… εξελίξεων! Μια ανάσα πριν την έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BionTech ενάντια στον κορονοϊό βρίσκεται η FDA, με βάση τα όσα αναφέρουν διεθνή Μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό CNN, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, εξέτασε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που είχε δώσει η Pfizer για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό και μετά τη θετική, κατά πλειοψηφία, εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία είχε συνεδριάσει την Πέμπτη, αναμένεται να δώσει την έγκριση για την επείγουσα χρήση του σκευάσματος στον ευρύτερο πληθυσμό, για ηλικίες άνω των 16.

Μάλιστα, το CNN σημειώνει πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε πως ενημέρωσε την Pfizer / BioNTech ότι σκοπεύει να κινηθεί ταχύτατα προς την εξουσιοδότηση του εμβολίου της κατά της Covid-19. 

Η κατά πλειοψηφία θετική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

Το βράδυ της Πέμπτης, συνεδρίασε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία θετικά για το εμβόλιο της Pfizer/BionTech, ανάβοντας το «πράσινο φως» στη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, να εξετάσει την εισήγησή τους και να εγκρίνει με τη σειρά της την ευρύτερη κυκλοφορία του εμβολίου στις ΗΠΑ. Στην ίδια διαδικασία θα υποβληθεί και το εμβόλιο της Moderna, στις 17 Δεκεμβρίου.

Click4more: Τραμπ σε FDA: Βγάλτε το καταραμένο εμβόλιο τώρα

Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων δεν ήταν δεσμευτική για την FDA, ωστόσο, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα τύγχανε ανταπόκρισης και το εμβόλιο της Pfizer/BionTech θα έπαιρνε έγκριση για ευρύτερη διάθεση στον πληθυσμό.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε συγκληθεί από την FDA με σκοπό αυτό να επεξεργαστεί όλες τις πληροφορίες που είχαν υποβληθεί από τις εταιρείες για το εμβόλιο. Μετά την επεξεργασία, ακολούθησε ψηφοφορία των μελών, τα οποία ψήφισαν με ένα «ναι» ή «όχι» για την ασφάλεια του εμβολίου.

Η ψηφοφορία που διεξήχθη ενέκρινε το εμβόλιο με 17 ψήφους υπέρ, 4 κατά και ένα «παρών». Η πρόταση της Επιτροπής αφορά τη χρήση του εμβολίου για ηλικίες από 16 ετών και πάνω.

Οι εμβολιασμοί… ξεκινούν στις ΗΠΑ

Πρακτικά, πάντως, δεν υπάρχει κάποια αμφιβολία ότι η ανοσοποίηση θα αρχίσει στις ΗΠΑ από την επόμενη εβδομάδα, σε πρώτη φάση στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας, όπως δήλωσε προχθές Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.

Click4more: Μόσιαλος: Τι είναι η παράλυση Bell που εμφάνισαν εθελοντές του εμβολίου της Pfizer

Η επιτροπή συζήτησε διεξοδικά τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης — αναφυλαξίας — στο εμβόλιο αυτό, έπειτα από δύο τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εμβόλιο στις ΗΠΑ θα συνοδεύεται από μια προειδοποίηση, τόνισε η Δρ. Μάριον Γκρούμπερ του FDA: θα αντενδείκνυται η χρήση του σε ανθρώπους που έχουν αλλεργίες σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του. Πάντως ο Πολ Όφιτ, μέλος της επιτροπής, τόνισε την ανάγκη να καθησυχαστούν εκατομμύρια άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα αυγά και στα φιστίκια.

Το εμβόλιο σε δύο δόσεις κρίνεται ασφαλές, χωρίς σοβαρές παρενέργειες, και αποτελεσματικό κατά 95% εναντίον του νέου κορωνοϊού. Η πρώτη δόση μοιάζει να αρχίζει να προστατεύει έπειτα από δέκα ημέρες, αλλά λιγότερο αποτελεσματικά από ότι μετά τη δεύτερη, τρεις εβδομάδες αργότερα.

Δείτε το βίντεο από τη συνεδρίαση

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις