Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εμβόλιο Sputnik V: Ρελάνς από την Ρωσία – Έχει αποτελεσματικότητα 92%!

Εμβόλιο Sputnik V: Ρελάνς από την Ρωσία – Έχει αποτελεσματικότητα 92%!

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει αποτελεσματικότητα 92% όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ίδιους από τους 40.000 εθελοντές που πήραν μέρος στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών στους 20.000 χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου και σε 16.000 τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη δόση του εμβολίου. Σε κάποιους όπως είναι η διεθνής πρακτική χορηγήθηκε placebo.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φάνηκε 21 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης.

Όπως αναφέρουν επίσης, δεν υπήρχαν παρενέργειες κατά την διάρκεια των δοκιμών και η παρατήρηση των εθελοντών συνεχίζεται.

Οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου Sputnik V γίνονται στην Λευκορωσία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Βενεζουέλα και σε άλλες χώρες. 

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι οι δοκιμές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα σε περισσότερους από 16.000 εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο 21 ημέρες μετά την πρώτη ένεση. Μετα την στατιστική ανάλυση 20 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού η έρευνα διαχώρισε εκείνους που είχαν λάβει το εμβόλιο και εκείνους που είχαν πάρει το placebo και έδειξε ότι το Sputnik V είχε αποτελεσματικότητα 92% μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Σε μια ξεχωριστή έρευνα τον περασμένο Σεπτέμβριο το εμβόλιο χορηγήθηκε σε ομάδα εθελοντών από τις λεγόμενες «κόκκινες ζώνες» των ρωσικών νοσοκομείων. Στους 10.000 εθελοντές που εμβολιάστηκαν ανάμεσα στους οποίους και υγειονομικοί, η αποτελεσματικότητα ξεπέρασε το 90%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις