Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία προβλέπει η Γερμανία

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία προβλέπει η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί “πολύ πιθανό” ένα Brexit χωρίς συμφωνία,, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Handelsblatt», επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, λόγω της στάσης του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σε ό,τι αφορά την συμφωνία να μην υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας (Backstop), οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των μελλοντικών συνομιλιών ανάμεσα σε Μ. Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους το σενάριο ενός “άτακτου” Brexit και να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα εκμεταλλευθεί την Σύνοδο της G7 στο Μπιαρίτς στις 24-26 Αυγούστου ως την «μεγάλη στιγμή» του, προκειμένου να ανακοινώσει είτε την πρόοδο είτε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

«Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό από την πλευρά της Ε.Ε. να παραμείνουμε στην προηγούμενη γραμμή μας», αναφέρει το έγγραφο, επισημαίνοντας την άρνηση των 27 να επαναδιαπραγματευθούν την συμφωνία εξόδου της Μ. Βρετανίας. Ακόμη και αν το Backstop αφαιρεθεί από την συμφωνία, όπως επιθυμεί ο Τζόνσον, η βρετανική κυβέρνηση δεν είναι βέβαιη ότι θα εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου, αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ταυτόχρονα ότι η προετοιμασία της Γερμανίας και της Ε.Ε. για το ενδεχόμενο «άτακτου» Brexit έχει «σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει έκτακτα μέτρα και θεωρεί ότι η μέχρι τώρα προετοιμασία δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις