Πέμπτη, 9 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ένα “πρώτο βήμα” από την Τεχεράνη, στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ένα “πρώτο βήμα” από την Τεχεράνη, στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Οι έξι μεγάλες δυνάμεις που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα στοχεύουν σε μια συμφωνία για την πραγματοποίηση κάποιων πρώτων βημάτων οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, τα οποία θα ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω συνομιλίες με την Τεχεράνη, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι σήμερα, παραμονή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων με το Ιράν στην Γενεύη.

Κατά τις υψηλόβαθμες συνομιλίες που θα γίνουν την Παρασκευή, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία επιδιώκουν το Ιράν να σταματήσει κάποιες δραστηριότητες του πυρηνικού του προγράμματος, κάνοντας έτσι ένα “πρώτο βήμα”, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε αντάλλαγμα, η ομάδα 5+1 των δυτικών θα προτείνει την αναστολή της ισχύος ορισμένων κυρώσεων, σύμφωνα με τους δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η πρώτη φάση μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες και οι κυρώσεις που θα αρθούν θα μπορούν να επιβληθούν ξανά αν το Ιράν δεν φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις του, σημείωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η φάση αυτή θα πρέπει να αφορά τα επίπεδα του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν, τα αποθέματα υλικού που έχει όπως και την διεθνή επίβλεψη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

“Αυτό το πρώτο βήμα κατανόησης θα δώσει περαιτέρω χρόνο ώστε να μας προσφέρει το χρονικό περιθώριο που χρειαζόμαστε για να διαπραγματευτούμε μια περιεκτική, τελική συμφωνία που θα ανταποκρίνεται σε όλες τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”, κατέληξε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνελήφθη διευθυντής εφημερίδας στο Ιράν

Σε καλό κλίμα οι συνομιλίες Ιράν – ΙΑΕΑ

Επέζησε του απαγχονισμού και του χάρισαν τη ζωή!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε