Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ένα βήμα από την αποφυλάκιση ο καταδικασμένος για τον αποκεφαλισμό του Ντάνιελ Περλ

Ένα βήμα από την αποφυλάκιση ο καταδικασμένος για τον αποκεφαλισμό του Ντάνιελ Περλ

Η υπόθεση της απαγωγής και της δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ, το 2002 στο Πακιστάν, είχε συγκλονίσει. Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal είχε αποκεφαλιστεί.

Ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε θάνατο για την απαγωγή και την δολοφονία του Ντάνιελ Περλ, ο Πακιστανοβρετανός εξτρεμιστής Αχμεντ Ομάρ Σαΐντ Σέιχ, είχε καταδικαστεί σε θάνατο. Αλλά σήμερα (28.01.2021) το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν επιβεβαίωσε την αναίρεση της καταδίκης του αυτής και πλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την άμεση αποφυλάκισή του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Αχμεντ Ομάρ Σαΐντ Σέιχ «δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα στην υπόθεση αυτή», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του κατηγορούμενου.

Τον Απρίλιο, το ανώτατο δικαστήριο της επαρχίας του Σιντ είχε αναιρέσει την καταδίκη σε θάνατο του 47χρονου κατηγορούμενου και μετέτρεψε την ποινή του σε φυλάκιση επτά ετών για απαγωγή. Ο κατηγορούμενος έχει εκτίσει 18 χρόνια ποινής.

Την δικαστική απόφαση είχε καταγγείλει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο την χαρακτήρισε «προσβολή στα θύματα της τρομοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Το ίδιο δικαστήριο είχε αθωώσει τρεις ακόμη κατηγορούμενους, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί τον Ιούλιο 2002 για την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τα οποία αναλάμβαναν την ευθύνη για την απαγωγή του Ντάνιελ Περλ.

Όμως η επαρχία Σιντ, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Καράτσι, και στην συνέχεια οι γονείς του Ντάνιελ Περλ, άσκησαν έφεση, με αποτέλεσμα την παραμονή στην φυλακή των τεσσάρων κατηγορουμένων, παρά μία νέα απόφαση του ίδιου δικαστηρίου που έδινε εντολή για την αποφυλάκισή τους.

Η υπόθεση Ντάνιελ Περλ

Ο Ντάνιελ Περλ ήταν ανταποκριτής της Wall Street Journal στο Πακιστάν. Εξαφανίσθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2002 στο Καράτσι. Βίντεο με τον αποκεφαλισμό του παραδόθηκε έναν μήνα μετά στο προξενείο των ΗΠΑ στο Καράτσι.

Ανεξάρτητη έρευνα που διήρκεσε τρία χρόνια στο πλαίσιο του Pearl Project είχε φθάσει στο συμπέρασμα το 2011 ότι η πακιστανική δικαιοσύνη είχε παραπλανηθεί και ότι οι τέσσερις καταδικασθέντες για την δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου δεν ήταν καν παρόντες κατά τον αποκεφαλισμό του.

Σύμφωνα με την Ασρα Νομάνι, συνάδελφο και φίλη του Ντάνιελ Περλ, η οποία διηύθυνε την έρευνα, ο Πακιστανός Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο αυτοανακηρυχθείς εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ δολοφόνησε τον Ντάνιελ Περλ.

Ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ συνελήφθη το 2003 στο Πακιστάν και κρατείται στην αμερικανική βάση-φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Ένας ψυχολόγος που του έκανε ερωτήσεις δήλωσε ότι ο κρατούμενος του εξομολογήθηκε ότι αποκεφάλισε τον Αμερικανό δημοσιογράφο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις