Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Εναντίoν των σεξουαλικών σκανδάλων και η Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον

Εναντίoν των σεξουαλικών σκανδάλων και η Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αναβάλλει επ’ αόριστον τις εκθέσεις που είχε προγραμματίσει για το Μάιο και το Σεπτέμβριο με έργα των καλλιτεχνών Τσακ Κλόουζ και Τόμας Ρόμα μετά τις κατηγορίες σε βάρος τους για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

Υπό το φως των κατηγοριών σε βάρος του Τσακ Κλόουζ και του φωτογράφου Τόμας Ρόμα “όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές αναγνώρισαν ότι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για να παρουσιάσουν αυτές τις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις”, δήλωσε η εκπρόσωπος του μουσείου ‘Αναμπεθ Γκάθρι.

Σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης στο τέλος του 2017, γυναίκες βεβαίωσαν ότι ο Τσακ Κλόουζ, που είναι ανάπηρος και μετακινείται με αναπηρικό καροτσάκι, τούς είχε ζητήσει να γδυθούν και τους είχε κάνει σκόπιμα σχόλια όταν αυτές τον είχαν επισκεφθεί στο εργαστήρι του.

Ο Τσακ Κλόουζ, γνωστός κυρίως για τα φωτογραφικά και ζωγραφισμένα πορτρέτα του, αρνήθηκε τις κατηγορίες οι οποίες ήρθαν στο φως σε μια συγκυρία αποκαλύψεων για ανάρμοστες σεξουαλικές συμπεριφορές, παρενοχλήσεις ή επιθέσεις, που έπληξε διάφορους χώρους.

Ο φωτογράφος Τόμας Ρόμα σταμάτησε τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια όπου δίδασκε, όταν πρώην φοιτήτριες μίλησαν για την ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά του σε βάρος τους, κυρίως τη δεκαετία του 1990.

“Δεδομένης της προσοχής που δόθηκε πρόσφατα στην προσωπική τους ζωή, συζητήσαμε για την αναβολή της έκθεσης των εγκαταστάσεων με τον κάθε καλλιτέχνη χωριστά”, τόνισε η εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι το μουσείο τρέφει εντούτοις μεγάλο σεβασμό για τα έργα τους.

Σπάνια η National Gallery of Art λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, πόσο μάλλον που έργα του Κλόουζ εκτίθεται σε πολλά μουσεία.

Η Γκάθρι διευκρίνισε ότι το έργο Fanny/Fingerpainting (1985) που η ίδια περιγράφει ως “έναν από τους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής” του Κλόουζ, θα συνεχίσει να εκτίθεται στις μόνιμες συλλογές του μουσείου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις