Σάββατο, 25 Μαΐ
27oC Αθήνα

Ένας Ισραηλινός Άραβας αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 40 χρόνια σε φυλακή του Ισραήλ

Ένας Ισραηλινός Άραβας αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 40 χρόνια σε φυλακή του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός Άραβας, Καρίμ Γιούνις, είδε για πρώτη φορά σήμερα το φως του ήλιου έξω από τα σίδερα της φυλακής μετά από 40 χρόνια, καθώς αποφυλακίστηκε έπειτα από τέσσερις δεκαετίες από φυλακή του Ισραήλ Ο 64χρονος αφέθηκε ελεύθερος και έγινε δεκτός από πλήθος κόσμου στη γενέτειρά του, την Αρά, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Ισραηλινός Άραβας είχε αναχθεί σε σύμβολο μεταξύ των Παλαιστινίων, καθώς πέρασε 40 χρόνια στη φυλακή, το μεγαλύτερο διάστημα που έχει κρατηθεί κάποιος σε φυλακή του Ισραήλ, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Οι Ισραηλινοί Άραβες είναι απόγονοι των Παλαιστίνιων που έμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Αποτελούν το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Ο Ισραηλινός Άραβας έχοντας στην πλάτη του την παλαιστινιακή μαντίλα και κρατώντας μια παλαιστινιακή σημαία, έγινε δεκτός από τους συγγενείς του και εκατοντάδες ανθρώπους στην Αρά.

«Κάθε ιστορία κρατούμενου είναι η ιστορία ενός ολόκληρου λαού και είμαι περήφανος που είμαι μεταξύ αυτών που θυσιάστηκαν για την Παλαιστίνη», τόνισε ο ίδιος, μέλος του κόμματος Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Ο Γιούνις αφέθηκε ελεύθερος σήμερα από τη φυλακή Χανταρίμ του Ισραήλ, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστίνιων Κρατούμενων.

Είχε συλληφθεί το 1983 και καταδικάστηκε για το φόνο στρατιώτη

Ο Γιούνις είχε συλληφθεί το 1983 μαζί με τον εξάδελφό του Μαχέρ Γιούνις για τον φόνο του Ισραηλινού στρατιώτη Αβραάμ Μπρόμπεργκ, ο οποίος έκανε ωτοστόπ στα Υψώματα του Γκολάν, περιοχή της Συρίας που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.
Την Τρίτη ο νέος υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, ο Αριέ Ντερί, είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να αφαιρέσει από τα δύο εξαδέλφια την ισραηλινή υπηκοότητα, κάτι που είναι παράνομο στο Ισραήλ.

«Η ισραηλινή υπηκοότητα είναι ένα προνόμιο. Ένας Ισραηλινός πολίτης δεν μπορεί να έχει την ισραηλινή ταυτότητα στο ένα χέρι και να δολοφονεί έναν στρατιώτη με το άλλο», εκτίμησε ο Ντερί.
«Δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα . Η αφαίρεση της υπηκοότητας θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς όσους έχουν αναχθεί σε σύμβολα για τις τρομοκρατικές τους ενέργειες», πρόσθεσε.

Ο Καρίν Γιούνις δεν έχει άλλη υπηκοότητα, διευκρίνισε ο δικηγόρος του Γάιντ Κάσεμ. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε πρώτα σε ισόβια και μετά σε 40 χρόνια κάθειρξη.

Έπρεπε να έχει απελευθερωθεί το 2013

Ο Γιούνις ήταν μεταξύ μιας ομάδας Παλαιστίνιων κρατούμενων που θα έπρεπε να έχουν απελευθερωθεί το 2013 στο πλαίσιο των ισραηλινοπαλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών, υπό την αιγίδα του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, αλλά τελικά το Ισραήλ αρνήθηκε να τους αφήσει ελεύθερους και στη συνέχεια ανεστάλησαν και οι συνομιλίες.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις