Πέμπτη, 29 Φεβ.
18oC Αθήνα

Ένας νεκρός από την κακοκαιρία Isha στη Σκωτία – Χωρίς ρεύμα 235.000 καταναλωτές στην Ιρλανδία

Ένας νεκρός από την κακοκαιρία Isha στη Σκωτία – Χωρίς ρεύμα 235.000 καταναλωτές στην Ιρλανδία
Φωτογραφία Reuters

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από το πέρασμα της καταιγίδας Isha στη Σκωτία, ενώ δεκάδες χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα στην Ιρλανδία και την υπόλοιπη Βρετανία.

Η αστυνομία της Σκωτίας έκανε σήμερα έκκληση για αυτόπτες μάρτυρες μετά τον θάνατο ενός 84χρονου οδηγού χθες Κυριακή (21.1.2024) το βράδυ έπειτα από την πρόσκρουση του αυτοκινήτου του σε πεσμένο δέντρο στο Εδιμβούργο, λόγω της κακοκαιρίας Isha.

Στην Ιρλανδία, περισσότερα από 235.000 σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου, ESB, την οποία επικαλείται η ιρλανδική δημόσια τηλεόραση RTE.

Ένας υπεύθυνος του δικτύου, ο Μπράιαν Τάπλεϊ, εξήγησε στην RTE ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες για ορισμένους πελάτες.

Σύμφωνα με την RTE, περίπου 150 πτήσεις -ή το 25% της κίνησης- ακυρώθηκαν χθες Κυριακή στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, αλλά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, 45.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου.

Δέντρα με εντυπωσιακά ελικοειδή κλαδιά που βρίσκονται στον δρόμο Dark Hedges και έγιναν διάσημα από τη σειρά Game of Thrones, υπέστησαν επίσης ζημιές και 3 τέτοια δέντρα καταστράφηκαν από την καταιγίδα, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο της ιστοσελίδας.

Σε όλη τη Βρετανία, περισσότεροι από 30.000 πελάτες είναι χωρίς ρεύμα, κυρίως στον βορρά, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο BBC ο Λόρενς Σλέιντ, γενικός διευθυντής της Energy Network.

«Μία από τις ανησυχητικές πτυχές αυτής της καταιγίδας είναι ότι έπληξε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα», προκάλεσε δυσκολίες στην αποστολή τεχνικών σε ολόκληρη τη Βρετανία για να εκτελέσουν τις εργασίες, είπε.

Κόκκινος συναγερμός για ισχυρούς ανέμους εκδόθηκε τη νύχτα στη Σκωτία, όπου σήμερα το πρωί τα τρένα ήταν ακινητοποιημένα λόγω πτώσης δέντρων στις γραμμές.

Δεκάδες σχολεία έχουν κλείσει στη Σκωτία.

Σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, άνεμοι που κινούνταν με ταχύτητα έως και 160 km/h καταγράφηκαν στη βορειοανατολική Αγγλία.

Η Isha είναι η ένατη ονομαζόμενη καταιγίδα από τον Σεπτέμβριο. Μετά το πέρασμά της, την Τρίτη και την Τετάρτη, η καταιγίδα Τζοσλίν αναμένεται να φέρει μαζί της βροχές και ισχυρούς ανέμους στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και AFP / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις