Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ένας χρόνος… Ντόναλντ Τραμπ! Στα… τάρταρα η δημοτικότητά του

Τραμπ στρατιώτης χήρα

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 8 Νοεμβρίου από την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, νίκησε τη Χίλαρι Κλίντον στις αμερικανικές εκλογές. Ένας χρόνος που δεν έκανε… τίποτα σύμφωνα με τους Αμερικανούς.

Ακόμη μια δημοσκόπηση “χαστούκι” για τον Ντόναλντ Τραμπ. Τα 2/3 των Αμερικανών πολιτών θεωρούν ότι από τη μέρα που “πάτησε” πόδι στο Λευκό Οίκο, έχει κάνει “ελάχιστα” ή τίποτα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Η έρευνα έγινε από την Washington Post και το ABC News, εν μέσω των αποκαλύψεων και των… συλλήψεων για τη φερόμενη συνεργασία μελών της εκστρατείας του με τη Ρωσία.

Δημοσκόπηση κόλαφος για τον Ντόναλντ Τραμπ

Το 59% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τα πεπραγμένα του Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό ένα χρόνο μετά την εκλογή του (σ.σ. ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου). Μόνο το 37% εγκρίνει τα όσα έχει κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ενός προέδρου σε αυτό το στάδιο της θητείας του στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, σημειώνει η Washington Post.

Για το 65% των ανθρώπων που απάντησαν στις ερωτήσεις, ο δισεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος δεν έχει κάνει παρά «ελάχιστα ή τίποτα», παρότι ο ίδιος συνεχώς επαίρεται για τα επιτεύγματά του.

Αρνητικοί… παντού

Οι απόψεις είναι αρνητικές σε κάθε τομέα: για την οικονομία (53%), παρά τους θετικούς δείκτες, για το σύστημα υγείας και περίθαλψης (70%), όπου απέτυχε να περάσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, ή ακόμη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής (55%), μερικά 24ωρα μετά τη φονική επίθεση της Τρίτης στη Νέα Υόρκη.

Ακόμα και για τη φορολογική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα και θεωρείται από πολλούς το πιο εμβληματικό μέτρο της θητείας του, οι απόψεις που εκφράστηκαν ήταν αρνητικές από τους μισούς ερωτηθέντες.

Κατά το 53% των Αμερικανών, ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ στον κόσμο εξασθένησε επί των ημερών του Τραμπ.

Αντιθέτως, το 58% των ερωτηθέντων επιδοκίμασε τον τρόπο με τον οποίο ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ διεξάγει την έρευνα σχετικά με τις υποψίες περί σύμπραξης της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Έρχονται κατηγορίες και για τον Φλιν

Η έρευνα επιταχύνθηκε με την απαγγελία κατηγοριών την 30ή Οκτωβρίου εναντίον τριών πρώην στελεχών της ομάδας του Τραμπ, περιλαμβανομένου του πρώην διευθυντή της εκστρατείας του Πολ Μάναφορτ.

Η υπόθεση συνεχίζει να επισκιάζει την προεδρία του Τραμπ. Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News μετέδωσε την Κυριακή, επικαλούμενο πολλές πηγές προσκείμενες στην έρευνα, ότι πλέον «έχουν συγκεντρωθεί επαρκή αποδεικτικά στοιχεία» ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες στον Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Φλιν είχε αποπεμφθεί πολύ νωρίς διότι απέκρυψε πληροφορίες για τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Οι ερευνητές περνάνε επίσης από κόσκινο τη δραστηριότητά του ως λομπίστα, κυρίως για λογαριασμό της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην έρευνα, ο Τραμπ επανέλαβε για άλλη μια φορά την άρνησή του ότι υπήρξε οποιαδήποτε «σύμπραξη με τη Ρωσία».

Η επικεφαλής της μειοψηφίας των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι δήλωσε στο CNN ότι δεν θεωρεί προτεραιότητα μια διαδικασία παραπομπής του προέδρου, ακόμη και σε περίπτωση νίκης των δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου σε έναν χρόνο.

«Έχουμε την ευθύνη, πριν απ’ όλα, να ενώσουμε τη χώρα», δήλωσε η Πελόσι και υπογράμμισε ότι η έρευνα δεν έχει φέρει ακόμη στο φως συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος του ίδιου του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις