Πέμπτη, 9 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ενδιάμεσες εκλογές – ΗΠΑ: «Δεν έχουμε ξένες επιρροές» διαβεβαιώνει αξιωματούχος – Ποιες είναι οι πολιτείες «κλειδιά»

Ενδιάμεσες εκλογές – ΗΠΑ: «Δεν έχουμε ξένες επιρροές» διαβεβαιώνει αξιωματούχος – Ποιες είναι οι πολιτείες «κλειδιά»
Φωτογραφία Reuters

Καθησυχαστικός είναι ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στην κυβερνοασφάλεια των ΗΠΑ για πιθανή ξένη επιρροή στις ενδιάμεσες εκλογές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα (8.11.2022), δηλώνοντας ότι δεν έχει δει στοιχεία.

Απαντώντας σε δημοσιογράφους, μετά τους ισχυρισμούς του ιδρυτή της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ότι είχε ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος από την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφαλείας των Υποδομών (CISA) τόνισε ότι δεν έχει δει κανένα τέτοιο στοιχείο στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές.

Ο αξιωματούχος της CISA, ζητώντας να μην κατονομαστεί, εξήγησε επίσης ότι η υπηρεσία του δεν έχει δει καμιά συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή να διαταράσσει τις υποδομές των εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον είχε υπαινιχθεί ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν εμπλέκεται στις προσπάθειες επιρροής της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Ειδικότερα, ο ιδρυτής της Wagner ακούγεται να δηλώνει σε βίντεο που ανέβηκε στην πλατφόρμα VKontakte ότι «είχαμε ανάμιξη (στις αμερικανικές εκλογές), έχουμε ανάμιξη και θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάμιξη. Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον δικό μας τρόπο, καθώς γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε».

Τι διακυβεύεται στις ενδιάμεσες εκλογές

Οι ενδιάμεσες εκλογές του 2022 θα κρίνουν ποιος θα πάρει τον έλεγχο του Κογκρέσου μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών αλλά και δεκάδες άλλες κυβερνητικές θέσεις σε όλες τις πολιτείες ενώ θα φανεί και ποια κομματική γραμμή θα ακολουθήσουν αυτές σε ζητήματα-κλειδιά που ανησυχούν τους Αμερικανούς πολίτες.

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων, για το ένα τρίτο της Γερουσίας και για μια σειρά θέσεων αιρετών αξιωματούχων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δημοψηφίσματα για το δικαίωμα στην άμβλωση θα διεξαχθούν επίσης σήμερα σε τέσσερις πολιτείες: την Καλιφόρνια, το Βερμόν, το Κεντάκι και το Μίσιγκαν.

Οι συγκεκριμένες εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται δύο χρόνια μετά τις προεδρικές και παίρνουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον εκάστοτε πρόεδρο, με το κόμμα του σπάνια να γλιτώνει από την τιμωρητική ψήφο.

Ήδη, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι κάλπες αποτελούν ένα crash test μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ. Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους πολίτες να «υπερασπιστούν τη Δημοκρατία» ενώ ο πρώην πρόεδρος της χώρας υποσχόταν μια «πολύ μεγάλη ανακοίνωση» την ερχόμενη εβδομάδα -αφήνοντας να εννοηθεί πως θα κάνει μια νέα απόπειρα για να εκλεγεί πρόεδρος.

Το έδαφος θα ήταν όντως πρόσφορο για τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την επιστροφή του στην κούρσα της προεδρίας, ειδικά από τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί φαίνονται ότι θα κερδίσουν τις φετινές ενδιάμεσες εκλογές.

Οι πολιτείες-«κλειδιά»

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι πολιτείες Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν και Νεβάδα οι οποίες πιθανότατα θα καθορίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως παραδοσιακά η Φλόριντα καθορίζει το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αριζόνα αποτελεί προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, αφού ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπιλ Κλίντον είναι οι μοναδικοί που έχουν κερδίσει την πολιτεία σε ενδιάμεσες εκλογές εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Όμως, στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές, η Πενσιλβάνια είναι η πολιτεία που – κατά πάσα πιθανότητα – θα επηρεάσει περισσότερο την ισορροπία των εξουσιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκεί μάχονται ο πολυεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικανός χειρουργός, Μεχμέτ Οζ, τον οποίο υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον Δημοκρατικό πρώην δήμαρχο μιας μικρής πόλης, Τζον Φέτερμαν.

Σφοδρές μάχες αναμένεται να δοθούν και στις υπόλοιπες πολιτείες, αφού εκεί οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι αντιμετωπίζουν ορκισμένους πιστούς του Ντόναλντ Τραμπ. Τα πολλά εκατομμύρια δολάρια που έχουν διατεθεί στις προεκλογικές τους καμπάνιες, καθιστούν τις φετινές ενδιάμεσες εκλογές ως τις πιο ακριβές στην αμερικανική ιστορία.

Τα «παρατράγουδα» των ενδιάμεσων εκλογών

Πάντως, μπορεί ο αξιωματούχος να μην είδε κάποια απειλή να διαταράσσει τις υποδομές των ενδιάμεσων εκλογών, όμως έχουν αναφερθεί μερικά «παρατράγουδα» κατά τη διάρκεια των ψήφων, αφού μερικά εκλογικά κέντρα άργησαν να ανοίξουν στην Βόρεια Καρολίνα και στην Πενσιλβάνια, με αποτέλεσμα να παραταθεί και το ωράριό τους ώστε να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες.

Εν τω μεταξύ, η καταμέτρηση των ψήφων ενδέχεται να αργήσει στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με το CNN, επειδή θα πρέπει να ξεχωρίσουν οι πρόωρες ψήφοι και οι σημερινές, καθώς υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι πολίτες να έχουν ψηφίσει δύο φορές, που σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να οδηγηθεί σε νέο «κομφούζιο».

Τα «παρατράγουδα» δεν λείπουν από το Ντιτρόιτ αφού υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά όπου «έπεσε» το σύστημα της ηλεκτρονικής ψήφου και έκλεισαν τα e-poll books, σύμφωνα με τον Τζέικ Ρόλοου, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών στο Μίσιγκαν.

Σημειώνεται ότι τα e-poll books είναι λάπτοπ που δίνουν τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να καταθέσουν τις ψήφους τους ηλεκτρονικά και να καταγραφούν τα ονόματά τους ότι ψήφισαν στο σωστό εκλογικό κέντρο. Λίγο μετά, ο Ρόλοου διευκρίνισε ότι τα περιστατικά δεν έχουν διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή των ψηφοφοριών.

Προβλήματα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις λίστες των ψηφοφόρων καταγράφηκαν και σε μια κομητεία του Τέξας, με το κλείσιμο των καλπών να επεκτείνεται και άλλο και σε αυτήν την περιοχή.

Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών δεν θα ανακοινωθούν όλα μαζί. Οι κάλπες θα ξεκινήσουν να κλείνουν σε μερικές Πολιτείες από τη 01:00 (ώρα Ελλάδος) μέχρι και τις 08:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις