Δευτέρα, 20 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Ο τηλε-γιατρός της Όπρα και «εκλεκτός» του Ερντογάν που θέλει να γίνει γερουσιαστής

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Ο τηλε-γιατρός της Όπρα και «εκλεκτός» του Ερντογάν που θέλει να γίνει γερουσιαστής

Μία από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ είναι αυτή στην Πενσυλβάνια, καθώς θεωρείται πολιτεία-«κλειδί» για τις νέες πολιτικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Κογκρέσο. Οι αναλυτές βλέπουν μια αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στον Δημοκρατικό John Fetterman και τον Ρεπουμπλικάνο Dr Mehmet Oz (Μεχμέτ Οζ). 

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται δύο χρόνια μετά τις προεδρικές και παίρνουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον εκάστοτε πρόεδρο, με το κόμμα του σπάνια να γλιτώνει από την τιμωρητική ψήφο. Σε αυτές, οι πολίτες καλούνται να ανανεώσουν το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας, καθώς και περίπου 30 κυβερνήτες. 

Στόχος των Ρεπουμπλικανών είναι να ξαναπάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, θέτοντας ουσιαστικά υπό πολιτική «ομηρία» το δεύτερο μισό της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν και τη νομοθετική ατζέντα του. Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ένα καλό προβάδισμα για την Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά στη Γερουσία εκτιμάται ότι πολλά θα κριθούν στο «νήμα». 

Και φτάνουμε στην Πενσυλβάνια, μια πολιτεία όπου ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε οριακά στις προεδρικές εκλογές του 2020. Η μάχη λοιπόν ανάμεσα στον Δημοκρατικό John Fetterman και τον Ρεπουμπλικάνο Dr Mehmet Oz (Μεχμέτ Οζ) αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Στο τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν ανοίξουν οι κάλπες, προγραμματίστηκαν κοινές εμφανίσεις του προέδρου Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Ομπάμα με τον John Fetterman από τη μια, του Ντόναλντ Τραμπ με τον Dr Mehmet Oz (Μεχμέτ Οζ) από την άλλη.

Δημοσίευμα του Politico υποστηρίζει δε ότι τόσο στο επιτελείο του Τζο Μπάιντεν, όσο και στου Ντόναλντ Τραμπ – που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναδιεκδικήσει την προεδρία το 2024 – γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιτυχία οποιασδήποτε μελλοντικής εκστρατείας θα βασιστεί και πάλι σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την πολιτεία. 

Dr Oz: «Εκλεκτός» του Ερντογάν και φίλος του Τραμπ

Στην κούρσα για την Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί λοιπόν ποντάρουν στον Τουρκο-αμερικανό Dr Mehmet Oz (Μεχμέτ Οζ). Διακεκριμένος καρδιοθωρακοχειρουργός και μέχρι πρότινος επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Φίλος του Ντόλαντ Τραμπ, ο οποίος και έσπευσε να στηρίξει την υποψηφιότητα του.

Δείτε το σποτάκι του:

1ος μουσουλμάνος υποψήφιος

Ο 62χρονος Ρεπουμπλικανός είναι ο πρώτος στα χρονικά μουσουλμάνος υποψήφιος που έχει επιλεγεί από μεγάλο κόμμα στις ΗΠΑ για τη διεκδίκηση έδρας στη Γερουσία. Είναι επίσης ο μοναδικός υποψήφιος για το Κογκρέσο που έχει διπλή υπηκοότητα και έχει υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ξένης χώρας, καθώς τη δεκαετία του 1980 υπηρέτησε οικειοθελώς στον στρατό της Τουρκίας για έξι εβδομάδες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στενοί δεσμοί του Dr Mehmet Oz (Μεχμέτ Οζ) με την Τουρκία έχουν επικριθεί έντονα, ακόμη και στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανικών για το χρίσμα του γερουσιαστή στην Πενσυλβάνια. Η ταύτισή του με την Άγκυρα σε ακανθώδη θέματα, όπως η μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, έχει εγείρει ερωτήματα για τον ακριβή ρόλο του στο ορατό πλέον ενδεχόμενο εκλογής του στη Γερουσία.

Οι σχέσεις με το ΑKP και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Δημοσιεύματα όμως στον αμερικανικό Τύπο αναφέρουν ότι οι δεσμοί του Dr Mehmet Oz (Μεχμέτ Οζ) με την Τουρκία εκτείνονται πέρα ​​από τις οικογενειακές σχέσεις και την ιθαγένεια. Ο 62χρονος Ρεπουμπλικανός στενός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έχει διασυνδέσεις στα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος AKP, ενώ το 2014 είχε συνάντηση και με τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που ήταν επίτιμος προσκεκλημένος σε μεγάλες επιχειρηματικές εκδηλώσεις στην Τουρκία., ενώ η National Review παρουσίασε μια λεπτομερή λίστα περιπτώσεων στις οποίες ο Dr Mehmet Oz (Μεχμέτ Οζ) φέρεται να αλληλοεπιδρούσε με άτομα και οργανισμούς που συνδέονται στενά με τον Ερντογάν ή έκαναν τις προσφορές του Τούρκου ηγέτη στις ΗΠΑ.

«Τα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ έχουν συχνά συγκρούσεις συμφερόντων, τόσο επαγγελματικές όσο και προσωπικές. Αλλά ποτέ στο παρελθόν η χώρα μας δεν γνώρισε γερουσιαστή που έχει διπλή υπηκοότητα, υπηρέτησε σε ξένο στρατό και διατηρεί στενούς δεσμούς με το άλλο έθνος όπου έχει την ιθαγένεια – όπου ο ηγέτης είναι διαβόητος για την τιμωρία όσων τον σταυρώνουν. Mehmet Oz – ευρύτερα γνωστός με το τηλεοπτικό του όνομα «Dr Oz» – έχει μυριάδες διασυνδέσεις με την Τουρκία και τον κόσμο του αυταρχικού προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προκαλούν ανησυχία στην Ουάσιγκτον και όχι μόνο», γράφει – μεταξύ άλλων – δημοσίευμα της Whashigton Post. 

«Ο γιατρός της Αμερικής» και η Όπρα

Ο Dr Mehmet Oz (Μεχμέτ Οζ) είναι όμως γνωστός και ως «ο γιατρός της Αμερικής» και για 13 σεζόν – μέχρι τις αρχές του 2022 – είχε δική του εκπομπή. Στην πορεία της τηλεοπτικής του καριέρας εξασφάλισε και βραβεία ένα αστέρι… στη Λεωφόρο της Δόξας. 

Το ξεκίνημα του μάλιστα έγινε στην Oprah, η οποία δεν φαίνεται να στάθηκε στην τότε συνεργασία τους και – σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ – έχει δηλώσει ότι στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου θα στηρίξει τον Δημοκρατικό John Fetterman. 

Δείτε τον Dr Oz στην Oprah:

Η φιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ

Την υποψηφιότητα του Mehmet Oz (Μεχμέτ Οζ) για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία έσπευσε να υποστηρίξει από νωρίς ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο έχουν άλλωστε στενή σχέση. Ο Dr Oz τον είχε φιλοξενήσει στην δημοφιλή εκπομπή του το 2016, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία των ΗΠΑ.

Μετά την εκλογή του το 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ τον διόρισε στο Προεδρικό Συμβούλιο για τον Αθλητισμό, τη Φυσική Κατάσταση και τη Διατροφή, απ’ όπου τελικά τον «ξήλωσε» ο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Μάρτιο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού ο Dr Oz λειτούργησε ως άτυπος σύμβουλος της προεδρίας Τραμπ, προωθώντας από τη συχνότητα του υπερσυντηρητικού δικτύου Fox News τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Dr Oz δήλωνε αντίθετος -μεταξύ άλλων- στις αμβλώσεις και στο πρόγραμμα Obamacare για τη δημόσια υγεία και υποστήριξε το fracking για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, τις στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ και το δικαίωμα στην οπλοφορία. Η ακεραιότητά του έχει πάντως αμφισβητηθεί πολλές φορές, κυρίως ως προς ορισμένες ιατρικές θέσεις και πρακτικές του.

Ένας γίγαντας με κουκούλα εναντίον του τηλε-γιατρού

Στην άλλη πλευρά, αυτή των Δημοκρατικών, βρίσκεται ο νυν αντικυβερνήτης της Πενσυλβάνια, ο 53χρονος John Fetterman. Ένας καραφλός γίγαντας (με ύψος 2,05) ο οποίος τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης και της ενίσχυσης των εργατικών συνδικάτων. Ξεχωρίζει επίσης για το απλό, καθημερινό του ντύσιμο, κυρίως τα σορτς και τις αθλητικές φόρμες που φορά, αλλά πάνω απ’ όλα τα φούτερ με κουκούλα τα οποία δεν αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ.

Γέννημα-θρέμμα της πολιτείας, γιος μιας εύπορης οικογένειας Ρεπουμπλικανών, ο 53χρονος John Fetterman ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών. Σπούδασε Χρηματοοικονομικά στο τοπικό Κολλέγιο Ολμπράιτ, Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και Δημόσια Πολιτική στο Χάρβαρντ.

Πρώην δήμαρχος μιας μικρής πόλης της Πενσυλβάνια, όπου παρέμεινε στο αξίωμα 14 χρόνια. Ως αντικυβερνήτης της πολιτείας από το 2019 προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας με την εκστρατεία του υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης και κατά των ψευδών ισχυρισμών του Ντόναλντ Τραμπ για νίκη του Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία με νοθεία.

Το εγκεφαλικό και η πτώση στις δημοσκοπήσεις

Τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο 53χρονος John Fetterman υπέστη εγκεφαλικό από το οποίο ακόμη  αναρρώνει. Στις δημοσκοπήσεις ήταν σταθερά πρώτος έναντι του Ρεπουμπλικανού Oz, μέχρι το πρόσφατο και μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ τους.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Δημοκρατικοί «πυροβόλησαν τα πόδια τους», δίνοντας το «πράσινο φως» για αυτή την τηλεοπτική αναμέτρηση, αφού ο John Fetterman δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τις δυσκολίες στην ομιλία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μάλιστα φέρουν τον Ρεπουμπλικανό Dr Oz να προηγείται, έστω και οριακά.

Με πληροφορίες από New York Times, Politico, Whashington Post, National Review και CNBC

Πηγή φωτογραφιών: Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις