Δευτέρα, 20 Μαΐ
21oC Αθήνα

Εννέα βαλκανικές χώρες τινάζουν στον αέρα την Ευρώπη! “Μάχη” Γιούνκερ με την Αυστρία – Στο περιθώριο η Ελλάδα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Αυστριακός ΥΠΕΞ: Οι χώρες είναι αναγκασμένες να βρουν λύσεις σε εθνικό επίπεδο
– Γιούνκερ: Ενδεχόμενη εθνική λύση, μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει
– Αποφασίστηκε στενή συμμαχία εννέα βαλκανικών κρατών στη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια
– Αυξάνονται σε 20 οι Αυστριακοί αστυνομικοί στα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας

 

“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει μεταξύ Κομισιόν και Αυστρίας για το προσφυγικό και τις λύσεις σε εθνικό επίπεδο.
Την ώρα που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε πως εξαιτίας της έλλειψης μιας ευρωπαϊκής λύσης, οι χώρες είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδεχόταν πως η Κομισιόν είναι σε “διαμάχη” με την Αυστρία.
“Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει”, σημείωσε, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε “διαμάχη” με την Αυστρία, ωστόσο αρνήθηκε πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της. “Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα”, σημείωσε.

Συμμαχία 9 βαλκανικών κρατών – Στο περιθώριο η Ελλάδα

 

Μία “στενή συμμαχία” ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς από εννέα βαλκανικές χώρες, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαικού Κόμματος.
Στη Διάσκεψη, στην οποία -αποκλείοντας την Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και διπλωματικά διαβήματα της Αθήνας-, συγκάλεσαν εξωθεσμικά η ίδια και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαικού Κόμματος, συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.
Όπως ανέφερε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαική λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, υπάρχει και μια απίστευτη πρόκληση, καθώς η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως “Μακεδονία”. Όπως γράφει χαρακτηριστικά “θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων”, ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η “πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της Μακεδονίας”, καθώς επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20, του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε