Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ενώ εσείς (Ευρωπαίοι ηγέτες) κοιμάστε: 500.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη το πρώτο 8μηνο του ’15!

Ενώ εσείς (Ευρωπαίοι ηγέτες) κοιμάστε: 500.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη το πρώτο 8μηνο του ’15!

Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρύβουν το κεφάλι τους στην… άμμο, την ώρα που ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το βάρος που καλείται να σηκώσει η Ελλάδα και μετά τη Γερμανία και η Ουγγαρία κλείνει τα σύνορά της, η Frontex δίνει στη δημοσιότητα σοκαριστικά στοιχεία για τις προσφυγικές ροές.

Μόνο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Όλο το 2014 ο αριθμός ήταν 280.000 πρόσφυγες. Στοιχεία της Frontex είναι αυτά. Όπως και το ότι τον Αύγουστο πέρασαν τα ευρωπαϊκά σύνορα 156.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ για πέμπτο συνεχόμενο μήνα!

“Οι πρόσφυγες κάνουν λόγο για ολοένα και πιο επιθετικούς και σκληρούς διακινητές, οι οποίοι αγνοούν την επιδείνωση του καιρού και αναγκάζουν τους πρόσφυγες να μπουν σε υπερφορτωμένες φουσκωτές βάρκες ώστε να αποκομίσουν τα μέγιστα κέρδη”

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ένας μεγάλος αριθμός των ατόμων που εντοπίζονται στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία έχουν ήδη καταμετρηθεί κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα από την Τουρκία λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 464.876 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει από τις αρχές του έτους τη Μεσόγειο, από 432.000 που έδειχναν τα στοιχεία μόλις της περασμένης Παρασκευής, αριθμός διπλάσιος ήδη του συνολικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών που έκαναν το 2014 την ίδια θαλάσσια διαδρομή.
Σύμφωνα με τον IOM, 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες προσπαθώντας να διασχίσουν τη θαλάσσια ζώνη ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά.

Τα ελληνικά νησιά είχαν και πάλι το μεγαλύτερο αριθμό ανιχνεύσεων ατόμων τον Αύγουστο, καθώς οι πρόσφυγες έφτασαν τους 88.000. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που έφτασαν από την Τουρκία ήταν Σύροι.

«Τα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να είναι κάτω από έντονη μεταναστευτική πίεση», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι και πρόσθεσε ότι την περασμένη εβδομάδα ο οργανισμός προσέφερε επιπλέον προσωπικό για να βοηθήσει στον εντοπισμό και την καταγραφή των νέων αφίξεων σε Λέσβο και Κω, δυο νησιά “που πλήττονται ιδιαίτερα”.

Ένας μεγάλος αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα συνεχίζουν το δρόμο τους προς την Ουγγαρία, όπου ο αριθμός των ανιχνεύσεων ατόμων στα σύνορα με τη Σερβία ξεπέρασε τις 52.000 τον Αύγουστο, ανεβάζοντας το νούμερο για αυτή τη χρονιά σε περισσότερους από 155.000.

«Μεγάλος αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ουγγαρία, όπου στα σύνορα με τη Σερβία έχει 20πλασιαστεί ο αριθμός των προσώπων που καταγράφονται κάθε μήνα, φτάνοντας τους 52.000 τον Αύγουστο, γεγονός που σημαίνει περισσότερους από 155.000 από την αρχή του έτους», τόνισε η Frontex.

Αντίθετα στην Ιταλία έφτασαν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες τον Αύγουστο, δηλαδή σχεδόν οι μισοί σε σχέση με πέρυσι. Η πλειονότητα αυτών προέρχεται από την Ερυθραία και άλλες υποσαχάριες χώρες, περνώντας από τη Λιβύη.

Τέλος, από την αρχή του έτους 106.000 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, δηλαδή 6% λιγότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η πλειονότητα των διασώσεων έγινε πιο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη απ’ ό,τι κοντά στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, πρόσθεσε η Frontex.

ΟΗΕ: Κάντε κάτι!

Όσο περισσότερο χρόνο καθυστερήσουν οι πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης “τόσο περισσότερο χάος θα προκληθεί, τόσο μεγαλύτερο βάρος θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα και τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν από τη Συρία”, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

“Φοβόμαστε ότι η αναποφασιστικότητα στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στο Αιγαίο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του IOM Λέοναρντ Λόιντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη προσθέτοντας ότι η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών για την επιβολή συνοριακών ελέγχων θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες.

Παράλληλα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει “βαθιά απογοήτευση” από την αποτυχία των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φθάσουν σε οριστική συμβιβαστική λύση για το σχέδιο κατανομής των 120.000 προσφύγων.

Γκάμπριελ: Ντροπή!

Με σκληρά λόγια μετά την αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. μίλησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που είπε πως η Ευρώπη είναι “βουτηγμένη στη ντροπή”!

“Χθες βράδυ, η Ευρώπη καλύφθηκε για άλλη μια φορά από ντροπή”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκάπριελ και πρόσθεσε: “Αυτό που ζήσαμε είναι μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι η ελληνική κρίση. Και αν δεν συμφωνήσουμε, τότε οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι παρά αέρας”.

“Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει (…). Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης”, είπε ο Γκάμπριελ.

Μόνο που οι δηλώσεις του Γκάμπριελ έρχονται λίγες μέρες μετά την απόφαση της Γερμανίας να καταργήσει μονομερώς και για όσο… θέλει τη συνθήκη Σέγκεν, κλείνοντας τα σύνορά της και επαναφέροντας τους ελέγχους.

Το βράδυ της Δευτέρας στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για το προσφυγικό Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβακία, κυρίως, αρνήθηκαν την κατανομή μέσω ποσοστώσεων και έτσι οι 28 δεν βρήκαν κοινό τόπο για την υποχρεωτική κατανομή 120.000 προσφύγων.

Σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έστειλε σαφές μήνυμα: θα μπορούσαν να μειωθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων που λαμβάνουν από την ΕΕ οι χώρες μέλη που αντιτίθενται στην κατανομή των προσφύγων στην Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε